Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Ο έλεγχος στα… οχήματα του Ιβάν, οι νέες περιπέτειες της Lidl, το big deal στα media και οι πιέσεις για τον εκλογικό νόμο

– Οι offshore εταιρείες μέσω των οποίων διοχέτευσε χρήματα (κυρίως στις μιντιακές δραστηριότητές του) ο Ιβάν Σαββίδης, βρίσκονται εσχάτως στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών, εντός και εκτός Ελλάδος. Πρόκειται για εταιρείες που έχουν ως έδρα την Κύπρο και οι οποίες αποτελούν τα «οχήματα» για να στέλνει από το Ροστόφ μέσω Λευκωσίας λεφτά ο Ιβάν για να συντηρεί τα μονοψήφια νούμερα του τηλεοπτικού σταθμού Open και την εμπάθεια του αθλητικού site SDNA. Για όσους ενδεχομένως να το παραβλέπουν το αθλητικό portal που διευθύνει ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, ήταν και παραμένει ένα project που χρηματοδοτήθηκε από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα από λεφτά του Σαββίδη. Είναι το site που ένας Κόλκας (δημοσιογράφος) ονειρεύονταν να χωρίσει για λογαριασμό προφανώς του Ιβάν την Ελλάδα στα δύο.

Και φορολογικός έλεγχος στα Lidl

– Δυσκολεύουν για τα καλά τα πράγματα για την Lidl, αφού όπως φαίνεται η ιδιότυπη ασυλία που είχε η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ , φαίνεται ότι ανήκει στο παρελθόν. Έτσι μετά το γιγαντιαίο πρόστιμο που επιβλήθηκε από ελεγκτική αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ΑΑΔΕ έχουν φτάσει και κάτι (μπόλικες στον αριθμό) καταγγελίες, που σχετίζονται με φορολογικές παραβάσεις της  Lidl. Γενικώς άρχισε ένα ωραίο εν Ελλάδι γλέντι για τους Γερμανούς, που προφανώς και δεν είναι συνηθισμένοι να χορεύουν… καλαματιανό.

Πιέζουν τον Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο

– Σας έγραφα χθες για τη συμπόρευση (έστω και τυχαία) του Τσίπρα με τους ισχυρούς του χρήματος, στο θέμα των πρόωρων εκλογών και της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Αυτό χθες, γιατί σήμερα, έχει φρέσκα κουλούρια ο κουλουράς. Σύμφωνα με τον άνθρωπό μου στο Μαξίμου, εσχάτως πληθαίνουν οι φωνές των επιχειρηματιών (που διατηρούν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό) που ζητούν από τον πρόεδρο Μητσοτάκη, να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι περισσότεροι εξ αυτών το ζητούν μετ΄  επιτάσεως προβάλλοντας ως επιχείρημα  το γεγονός ότι αν δεν αλλάξει τώρα, δεν θα αλλάξει ποτέ. Όπως λένε, αν ο Κυριάκος, θέλει να είναι (που είναι) θεσμικός, οφείλει να αλλάξει το νόμο, αποτρέποντας να βάλει σε διαχρονική περιπέτεια της χώρα. Γιατί αν τον αλλάξει τώρα, δεν θα αλλάξει ποτέ, αφού κανείς από τους μικρούς δεν θα συμφωνεί μελλοντικά στην τροποποίηση υπέρ του πρώτου κόμματος, του εκλογικού συστήματος.

! Κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη, θα ξεκινήσουν οι κρίσεις στην Αστυνομία, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν σήμερα. Ο λόγος της ολιγοήμερης καθυστέρησης συνδέεται με το ταξίδι της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία.

Μεγάλο deal στα media

– Χαμός έγινε με την προχθεσινή είδηση που αφορούσε την μεταβίβαση ενός μεγάλου ποσοστού μετοχών εταιρείας που διαχειρίζεται ένα οικονομικό site σε γνωστό επιχειρηματία. Αν αυτή η μικρούλα είδηση προκάλεσε ποικίλες ερωτήσεις, φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν θα ολοκληρωθεί το big deal, ανάμεσα σε δύο πολύ μεγάλες εταιρείες που αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα (εκτός των άλλων) και στον χώρο των media. Και μιλάμε για μια ιστορία που μέχρι στιγμής περνά κάτω από τα ραντάρ της πιάτσας, παρά το γεγονός ότι απομένουν οι λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί.

Έρευνες για κοιτάσματα αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη

– Υποθέτω ότι θυμάστε εκείνα τα φοβερά και τρομερά κείμενα διαφόρων τύπων, που κινούνταν πέριξ του Πάνου Καμμένου και διαφόρων άλλων πολιτικών, αντιστοίχου ποιότητας και εμβέλειας. Αν τους θυμάστε, δεν θα έχετε ξεχάσει και την ρητορική τους, για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που κρύβονται στα δυτικά της χώρας μας. Επρόκειτο για μια διαχρονική συζήτηση που ποτέ όμως και από καμία κυβέρνηση δεν αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα. Όπως προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος Μητσοτάκης, τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν επί του συγκεκριμένου ζητήματος σχετικές ανακοινώσεις. Από τα λίγα που μαθαίνω από το κυβερνητικό στρατόπεδο, νομίζω ότι ήδη η κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με εταιρεία, που ειδικεύεται στις έρευνες κοιτασμάτων. Επίσης από τις ίδιες πηγές, πληροφορούμαι ότι τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο ο Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πει οτιδήποτε εάν προηγουμένως δεν μιλήσει με τους ειδικούς.

Μαζεύονται μαύρα σύννεφα

– Ολοένα και πιο βαρύ γίνεται το κλίμα από την παράταση του πολέμου στην Ουκρανία. Οι σύμμαχοι ΝΑΤΟ και G7 είναι έτοιμοι  για πιο αυστηρές  κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν καταστεί αναγκαίο. Νέες κυρώσεις επέβαλε ο Καναδάς και έπεται το Τόκιο, ο Μπάιντεν ζητά αποβολή της Ρωσίας από την G20 και απειλεί ότι αν ο Πούτιν κάνει χρήση χημικών θα λάβει απάντηση, για επισιτιστική κρίση ως απόρροια του πολέμου προειδοποιεί ο Μακρόν, ο πληθωρισμός οργιάζει, οι ταβέρνες σκέφτονται να βγάλουν τις τηγανητές πατάτες από το μενού λόγω της ανόδου του ηλιελαίου και υπάρχουν φόβοι ότι το σουβλάκι θα ξεπεράσει τα 3,5 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 5. Από τα μεγάλα μέχρι τα πιο μικρά και καθημερινά, ο ορίζοντας μαζεύει συνεχώς μαύρα σύννεφα, ανεβάζοντας τον βαθμό του συναγερμού στις τράπεζες για το τι θα ακολουθήσει  εντός του 2022

Τα σενάρια καταστροφής

– Ντόμινο πιστοληπτικών υποβαθμίσεων, αρχικά σε κράτη και στη συνέχεια σε επιχειρήσεις, θα προκαλούσε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και η ευθεία σύγκρουση με τη Ρωσία, λέει η Moody’s που εξετάζει ανοιχτά πλέον και αυτό το σενάριο, όπως επίσης και το καταστροφικό σενάριο της χρήσης βιολογικών, χημικών ή πυρηνικών όπλων. Θεωρεί ότι τα σενάρια αυτά θα αποφευχθούν λόγω, καταρχάς, του τεράστιου ανθρωπιστικού τους κόστους. Σε μία απευκταία εξέλιξη, ωστόσο, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι οι αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να εκτιναχθούν σε επίπεδα τουλάχιστον 5% – 10% του ΑΕΠ, με τη δημοσιονομική παρέμβαση να είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με το χρονικό διάστημα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χείρα βοηθείας από την ΕΚΤ

– Ελπίζοντας τα ζοφερά σενάρια της Moody’s να παραμείνουν σενάρια, θα αρκεστώ στην επιβεβαίωση της πρόβλεψης της Fitch για την παράταση του waiver που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα ελληνικά ομόλογα. Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, η ειδική αυτή εξαίρεση στους μη έχοντες επενδυτική βαθμίδα ελληνικούς τίτλους, έχει επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να τους καταθέτουν στην ΕΚΤ, αντλώντας ρευστότητα με επιτόκιο από -0,5% έως και -1%. Τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται επί ίσοις όροις δεκτά από το ευρωσύστημα για παροχή ρευστότητας για όσο συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP).

Η ΕΚΤ σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.  Το πακέτο των μέτρων χαλάρωσης για την πανδημία που έδωσε η ΕΚΤ στα κράτη – μέλη τον Απρίλιο του 2020, θα αρχίσει να καταργείται σταδιακά από τις 8 Ιουλίου 2022 μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Για την Ελλάδα, η απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με το waiver είναι πιο σημαντική και από το εάν θα συμμετείχε ή όχι σε όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν το waiver δεν έπαιρνε παράταση, θα είχαμε αυξημένες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και στο κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και των επιχειρήσεων.

Κύπριοι τραπεζίτες με… ρωσική καταγωγή 

– Εν μία νυκτί, λίγο πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και για να αποφύγει τις κυρώσεις, η ρωσική τράπεζα RCB Bank στην Κύπρο είχε αλλάξει τη μετοχική της σύνθεση, μεταφέροντας το πακέτο του βασικού της μετόχου της ρωσικής VTB Bank (PJSC) σε Κύπριους επενδυτές. Τελικά η ΕΚΤ δεν πείστηκε ότι οι Κύπριοι επενδυτές δεν ήταν ολίγον Ρώσοι και έδωσε φιρμάνι στην RCB για σταδιακή παύση των τραπεζικών εργασιών της στην Κύπρο. Η RCB Bank δεν θα μπορεί να δέχεται νέες καταθέσεις, να χορηγεί νέα δάνεια ή να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις, ενώ θα πουλήσει μέρος του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων της στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, εξασφαλίζοντας έτσι επάρκεια ρευστότητας για την πλήρη αποπληρωμή των καταθετών της. Μέχρις εδώ όλα καλά. Γιατί αν σφίξουν και άλλο τα πράγματα με τις κυρώσεις, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει και στην Ελληνική όπου ποσοστό της τάξεως του 20%, όπως μαθαίνω, έχει η War Gaming, ιδιοκτησίας Λευκορώσων.

Πράσινο φως στην Alpha Bank για τη Nexi

– Ομόφωνη έγκριση από την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πήρε το deal της Alpha Bank για την πώληση του κλάδου αποδοχής καρτών πληρωμών της στη Nexi.  Η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος συγκέντρωσης στην αγορά, αφού η Nexi θα έχει μοναδικό πελάτη την Alpha Bank, άρα δεν θα έχει την δυνατότητα μέσω αυτής της συγκέντρωσης να αποκλείσει άλλους πελάτες στην εν λόγω αγορά. Η Alpha Bank δραστηριοποιείται στην αγορά παροχής υπηρεσιών αποδοχής καρτών πληρωμών. Η Nexi  δραστηριοποιείται στην αγορά προηγούμενου σταδίου, αυτό της παροχής υπηρεσιών επεξεργασίας των δεδομένων, σχετικά με την αποδοχή καρτών. Στο κομμάτι αυτό, η Nexi έχει ισότιμο ανταγωνιστή στην αγορά τη Euronet, με την οποία έχει κάνει deal η Eurobank.

!Η Alpha Bank ολοκλήρωσε και την πώληση του χαρτοφυλακίου Orbit, ανεξασφάλιστων μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής, συνολικού οφειλόμενου υπολοίπου 2,1 δισ. ευρώ και συνολικής λογιστικής αξίας 1,3 δισ. Αγοραστής, η σουηδική Hoist.

Προειδοποιητικές βολές από την ΟΤΟΕ

Σε ταραγμένα ύδατα μπαίνουν οι εργασιακές σχέσεις στις τράπεζες. ΟΤΟΕ και διοικήσεις των τραπεζών δεν τα βρίσκουν στο ποσοστό της αύξησης μισθών στη νέα τριετή κλαδική σύμβαση, αφού οι τραπεζοϋπάλληλοι ζητούν 10% και παίρνουν 3%. Τα όργανα αρχίζουν, αφού η ΟΤΟΕ κήρυξε προειδοποιητική πανελλαδική στάση εργασίας για ολόκληρο τον κλάδο, για τη Δευτέρα 28 Μαρτίου από τις 11.15 έως  τις 15.15.

Η εργασιακή ειρήνη το ζητούμενο στην Εθνική Ασφαλιστική

– Όπου και να κοιτάξεις, ο εκνευρισμός είναι διάχυτος. Στην Εθνική Ασφαλιστική, ας πούμε, η διοίκηση δηλώνει με επιστολή της στους εργαζόμενους ότι επιθυμεί εργασιακή ειρήνη και προτείνει επιχειρησιακή σύμβαση ( Ε.Σ.Σ.Ε ) ετήσιας διάρκειας από 1/4/2022 με πλήρη διατήρηση όλων των μισθολογικών παροχών των εργαζομένων, ως έχουν, χωρίς το άρθρο περί ομαδικών απολύσεων. «Το εάν η εταιρία επιθυμεί ομαδικές απολύσεις το επέδειξε έμπρακτα με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε με μεγάλο αριθμό συμμετοχών και πολύ γενναιόδωρες παροχές. Η διοίκηση της εταιρίας ουδέποτε πρότεινε ότι θα μετατρέψει τις συμβάσεις του προσωπικού σε «ατομικές». Αντίθετα προσφέρουμε επιχειρησιακή σύμβαση, λαμβάνοντας υπόψη τα εύλογα οικονομικά συμφέροντα όλων των εργαζομένων, διότι εάν δεν υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση, μια σειρά από παροχές σε είδος που απολαμβάνει σήμερα όλο το προσωπικό, θα πρέπει να δηλωθούν ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και να φορολογηθούν. Σας καλώ και προσκαλώ να σταθμίσετε τα ανωτέρω με αισιοδοξία και θετική διάθεση», λέει ο CEO Σπύρος Γεωργαντάς στους εργαζόμενους που ανησυχούν καθώς επίκειται η μετοχική μεταβίβαση στην CVC.  Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους τρίτων εταιρών ICAP – Action Line, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής προσανατολίζεται στην ενσωμάτωσή τους στο εργασιακό προσωπικό, μέσα από ένα σύστημα αξιολόγησης από εξωτερικό σύμβουλο.

Άνεμος αλλαγών στην Attica Bank

– Νέος άνεμος φυσάει στην Attica Bank, αφού μπορεί πλέον να προσελκύει αξιόλογα στελέχη όπως δείχνει η είσοδος στο ΔΣ τριών ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών. Πρόκειται για τους: Αιμίλιο Γιαννόπουλο, με πολυετή εμπειρία στον ελεγκτικό κλάδο στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετοχή ως επικεφαλής στα σημαντικότερα έργα εταιρικού μετασχηματισμού (hive downs) που έλαβαν χώρα την τελευταία τριετία στην Ελλάδα, Γρηγόρη Ζαριφόπουλο που έχει διατελέσει περιφερειακός διευθυντής ΝΑ Ευρώπης της Google και CEO της Google για Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο και Μάλτα, ενώ έχει επίσης εργαστεί στη συμβουλευτική εταιρεία McKinsey στο Λονδίνο και στην Αθήνα, και Ιωάννη Ζωγραφάκη, με σημαντική διεθνή τραπεζική εμπειρία στη λιανική και εταιρική τραπεζική ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος σε τράπεζες όπως Citibank σε Ευρώπη και Αμερική, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου.

 

Πηγή: powergame.gr

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου