Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Θανάσης Λάλας στα Παραπολιτικά: Ετοιμάζω εκπομπή γιορτή

Όταν µου είπαν από τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» να κάνω µια συνέντευξη για την εκποµπή που ξεκινάω στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 σκέφτηκα να κάνω µια αυτοσυνέντευξη, χωρίς να έχω τη φιλοδοξία να µιµηθώ τη θρυλική αυτοσυνέντευξη του Τρούµαν Καπότε στο «Esquire»…

Απλώς ήταν µια ευκαιρία να δώσω µια απάντηση σε µερικά ερωτήµατα που µε απασχολούν έπειτα από την αποδοχή της πρότασης που µου έγινε από τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» να επιστρέψω στα ερτζιανά.

Μα, τι σε έπιασε; Γιατί το λες; Νόµιζα ότι δεν σε ενδιέφερε να γυρίσεις πίσω, να ξανακάνεις ραδιόφωνο.
Ποτέ δεν γύρισα την πλάτη στο ραδιόφωνο. Κανείς δεν µου είπε όλα αυτά τα χρόνια να κάνω ραδιόφωνο… Πολλοί όµως µου λένε ακόµα και σήµερα για την εποχή που κάναµε ραδιόφωνο µε τον Λάµπη Ταγµατάρχη, κι ας έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τότε. Θυµούνται λεπτοµέρειες των εκποµπών µας και είναι ακόµη θέµα συζήτησης και χαράς στις παρέες!

Έπειτα από δέκα χρόνια και σε µια εποχή που έχουν αλλάξει πια όλα στη δηµοσιογραφία και το ραδιόφωνο, τι σκοπεύεις να κάνεις; Να µιλήσω για τον παραλογισµό και το τέρας που έχουµε αρχίσει πια να του µοιάζουµε…

Ζούµε σε µια πολύ περίεργη εποχή που η γιορτή και η χαρά είναι πια εξόριστες. Θα ’θελα να κάνω µια εκποµπή-γιορτή! Θέλω κάνοντας ραδιόφωνο να συναντηθώ και να ενώσω τη φωνή µου µε ανθρώπους που δεν πιστεύουν σε διχασµούς, στην οµαδοποίηση, στις ακραίες συµπεριφορές και στην οπαδοποίηση.

Όλα αυτά ακούγονται λίγο υπερβολικά! ∆εν ξέρω, ίσως να είµαι υπερβολικός, αλλά νιώθω ότι κάποτε προσπαθούσαµε να είµαστε ανθρώπινοι, δηλαδή σκεπτόµενοι, δηµιουργικοί. Σήµερα η ανθρώπινη γελοιότητα έχει γίνει προϊόν προς πώληση και το οδυνηρό είναι ότι υπάρχουν αγοραστές αυτής της γελοιότητας. Πολλοί άνθρωποι ανάµεσά µας αγοράζουν ευτέλεια ξοδεύοντας τον χρόνο τους.

Τι θα είναι τελικά η εκποµπή σου;
Μια γιορτή. Μια βιοτεχνία παραγωγής ιδεών µε πολύ χιούµορ και αυτοσαρκασµό! Και η ζωγραφική; Η ζωγραφική είναι πια η ζωή µου. Ζωγραφίζοντας, κάνοντας γλυπτική και επεµβαίνοντας σε αντικείµενα καθηµερινής χρήσης µεταµορφώνοντάς τα, µπορώ και ζω το σκοτεινό κοµµάτι του εαυτού µου, το οποίο είναι το πιο συναρπαστικό, γιατί µέσα εκεί κρύβεται ένας κόσµος εξαιρετικός.

∆εν φοβάσαι πια ότι, επιστρέφοντας στο ραδιόφωνο, µπορεί να ξαναζήσεις όλα αυτά που σε έκαναν να νιώσεις την ανάγκη να φύγεις µακριά από το ραδιόφωνο και τη δηµοσιογραφία;
Ένα πράγµα που µου έµαθε η Τέχνη ή, µάλλον, η ενασχόλησή µου µε την Τέχνη είναι ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγµα από τον φόβο. Ο φόβος είναι µια αναπηρία, µια αλυσίδα που σε κρατάει πάντα δεµένο στην αδιαφορία, µακριά από τη συναρπαστική εµπειρία.

Τελικά, τι σου δίνει χαρά και ευχαρίστηση;

Χαίροµαι που ζω, κι ας ξέρω ότι θα βυθιστώ κι εγώ, όπως όλοι, στην ανυπαρξία. Ζούµε για να απολαύσουµε αυτό το ενδιάµεσο µεταξύ γέννησης και ανυπαρξίας. Τελικά, κανείς µας δεν έχει να κερδίσει τίποτα ζώντας µέσα στον φόβο, αλλά όλοι µπορούµε να κερδίσουµε σπουδαία πράγµατα ζώντας µε τόλµη.

Πιστεύεις ότι σήµερα µπορεί ένας δηµοσιογράφος να πει αυτό που θέλει χωρίς να λογοκριθεί;
Σηµασία έχει να έχεις κάτι να πεις. Η εξουσία πάντα νοµίζει ότι έχει τη δυνατότητα να λογοκρίνει φωνές που δεν της αρέσουν. ∆υστυχώς, όµως, στους αιώνες των αιώνων αυτό που ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε! Η αλήθεια δεν θάβεται. Αντίθετα, όλοι όσοι κυνήγησαν την αλήθεια είναι θαµµένοι βαθιά µέσα στη γη!

Σε φοβίζει αυτή η κυριαρχία του ∆ιαδικτύου; Πιστεύεις ότι αλλάζει ο κόσµος; Μια µεγάλη επανάσταση συντελείται;
Ειλικρινά, πιστεύω ότι η τεχνολογία και το ∆ιαδίκτυο είναι ευλογηµένα, αλλά η απάνθρωπη χρήση του ∆ιαδικτύου και της τεχνολογίας θρέφουν τα επαναστατικά κινήµατα του µέλλοντος. Είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι θα αντιδράσουν βίαια σε αυτή την προσπάθεια ολοκληρωτικού ελέγχου µέσω της τεχνολογίας και του ∆ιαδικτύου. Οι προσωπικές ζωές των ανθρώπων, τα µυστικά και η διαφορετικότητα είναι αυτό που κάνει τη ζωή και τον άνθρωπο ενδιαφέροντα. Η ιστορία του κόσµου είναι γεµάτη από ισχυρούς που µέσα σε µία νύχτα έχασαν τη δύναµή τους και από αδυνάµους που έγιναν οι επόµενοι εξουσιαστές. Καµία νίκη δεν κρύβει ολοκληρωτική επικράτηση. Η νίκη και η επιτυχία εγκυµονούν ήττες και νέες αποτυχίες!

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου