Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Το κανάλι του Μελισσανίδη, ο γάμος Πειραιώς – HSBC και οι δύο πιο σκληροί τραπεζίτες στις επαφές με την ΟΤΟΕ

Δυσκολεύουν τα πράγματα για Φιλιππάκη, Παπαδάκου, Τάρκα

-Σε πανικό και μάλιστα κανονικό βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι στην περιβόητη υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Αφορμή η αποστολή των κλήσεων προς τους «υπόπτους» που δεν είναι άλλοι από τον εκδότη της «Δημοκρατίας» Γιάννη Φιλιππάκη, τον αρθρογράφο της ίδιας εφημερίδας Αλέξανδρο Τάρκα και τη γνωστή δικαστική συντάκτρια Γιάννα Παπαδάκου. Μόλις, η τελευταία έλαβε κλήση προς απολογία, άρχισε σε πρώτη φάση μέσω του δικηγόρου της, Δημήτρη Τσοβόλα, τα νομικίστικα για να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπη με τον φυσικό της δικαστή. Από πίσω, όπως συνέβαινε και την περίοδο της υπουργίας Παπαγγελόπουλου, η εφημερίδα «Δημοκρατία» του κ. Φιλιππάκη, που προφανώς θα επιθυμούσε να μην γραφτεί το οτιδήποτε και από κανέναν για την πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση. Λογικό, αφού ο εκδότης της συγκεκριμένης εφημερίδας, μετά από μήνυση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ερευνάται από τον Άρειο Πάγο για το αδίκημα της εκβιάσεως. Όπως μαθαίνω από δικαστικές πηγές μετά την Παπαδάκου, που έχει αρχίσει να δίνει συνεντεύξεις, για να αποδείξει την αθωότητά της, ακολουθούν ο Φιλιππάκης και o Τάρκας. Η διαδικασία της προανάκρισης που είναι αλήθεια ότι καθυστέρησε χωρίς ιδιαίτερο λόγο, σ’ αυτή τη φάση, «τρέχει» με μεγάλες ταχύτητες, με τους γνωρίζοντες να προσδιορίζουν την ετυμηγορία των Αρεοπαγιτών κάπου εκεί στον Μάρτιο.

Σε γάμους και πανηγύρια η Διαμαντοπούλου
Δεν ξέρω αν ο Νίκος Ανδρουλάκης σκοπεύει να καλέσει την Άννα Διαμαντοπούλου στη Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να της αναθέσει κάποιο ρόλο στο κόμμα, αλλά γνωρίζω καλά πως ανταποκρίνεται σε προσκλητήρια για γαμήλιες τελετές. Την Κυριακή το μεσημέρι την είδε άνθρωπος μου στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά, όπου ένας πρώην στενός της συνεργάτης ο Γ. Παπούλιας νυμφεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Ολυμπία. Και επειδή ο πληροφοριοδότης της στήλης, που εμφανίστηκε σαν απρόσκλητος συμπέθερος σε ξένο γάμο, εισήλθε στο ναό για να ανάψει ένα κεράκι, εκεί διαπίστωσε πως η Άννα Διαμαντοπούλου μοιραζόταν το ρύζι που θα έριχνε στους νεόνυμφους, μαζί με δυο στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη και τον σύντροφό της Γιάννη Μαστρογεωργίου. Ο τελευταίος είναι φίλος του γαμπρού από τότε που εργάζονταν μαζί στην Άννα Διαμαντοπούλου. Παραδίπλα σε ένα στασίδι καθόταν και ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, καθώς ο γαμπρός Γιώργος Παπούλιας στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ στήριζε την υποψηφιότητα του για την αρχηγία.

Στον Σκρέκα ο Μαρινάκης

-Εκτός από τις επισκέψεις που ξεκίνησε την επομένη της εκλογής του, σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς, ο νέος γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης, πληροφορούμαι ότι συναντά και υπουργούς. Για παράδειγμα, χθες το απόγευμα ένα μάτι από αυτά τα μαρτυριάρικα τον εντόπισε στο γραφείο του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Ο λόγος της εκεί επίσκεψης του γαλάζιου γραμματέα είχε να κάνει (εκτός των άλλων) και με το ταξίδι που ετοιμάζει στα Τρίκαλα, εκλογική περιφέρεια του υπουργού. Πάντως, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη συνάντηση, ομολογώ ότι οι περισσότεροι εκ των υπουργών έχουν έναν καλό λόγο για τον γραμματέα Παύλο.

!Κάπου πήρε τ΄ αυτί μου ότι ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ. Γιώργος Στεργίου, ετοιμάζεται να αναλάβει θέση που σχετίζεται με την ευρύτερη αγορά του ηλεκτρισμού.

Εκθέτει τους υπουργούς ο Βαρβιτσιώτης

–Σας έγραφα χθες για την άμεση εμπλοκή του Θωμά Βαρβιτσιώτη στον διαγωνισμό για το κτίριο που θα στεγαστούν τα δικαστήρια του Πειραιά. Αυτή την περίοδο που όπως πληροφορούμαι οι σχέσεις του Mr. V+O με το Μαξίμου, δοκιμάζονται εκ νέου, έχω την αίσθηση ότι όσοι εκ των κυβερνητικών στελεχών βοήθησαν τον Θωμά Βαρβιτσιώτη, στο επίμαχο θέμα, οφείλουν να ενημερώσουν και τον πρόεδρο Κυριάκο. Όχι τίποτα άλλο, μιλάνε για μια δουλειά που ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ. Επειδή θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός αγνοεί την εμπλοκή του Θωμά στο project, πρέπει πρωτίστως ο Άκης Σκέρτσος και δευτερευόντως οι Σκυλακάκης, Τσιάρας και ο γενικός γραμματέας επί του ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, να ενημερώσουν με κάθε λεπτομέρεια τον πρόεδρο Κυριάκο. Και είναι ευκαιρία αφού χθες λόγω Covid αναβλήθηκε συνεδρίαση της επιτροπής που θα αξιολογήσει τις δυο προσφορές. Πάντως από τα λίγα που κατάφερα να μάθω, εκτιμώ ότι στο τέλος θα πάει στράφι η δουλειά που έκανε όλο αυτό το διάστημα ο Βαρβιτσιώτης.

! Από αξιόπιστη πηγή πληροφορούμαι ότι ο πρόεδρος Ανδρουλάκης συναντήθηκε προ ημερών με δυο (πασίγνωστους) καναλάρχες.

Προβληματισμός στην «Καθημερινή» για τα digital

-Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ο όμιλος της «Καθημερινής» επιχείρησε να επενδύσει στο διαδίκτυο, αρχικώς ενισχύοντας το σάιτ kathimeerini.gr και ακολούθως αναπτύσσοντας την οικονομική σελίδα moneyreview.gr. Παρά τη γενναία επένδυση και σε επίπεδο τεχνολογίας, αλλά και προσωπικού, μέχρι στιγμής δεν έχει πετύχει τον στόχο που είχε θέσει. Απεναντίας τόσο ο Αλαφούζος, όσο και ο Αλέξης Παπαχελάς, δείχνουν να προβληματίζονται από το γεγονός ότι η «Καθημερινή», δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την θέση που προσδοκούσαν οι επιτελείς της, στο διαδίκτυο. Και επειδή όμιλος χωρίς δυνατή ιντερνετική παρουσία δεν νοείται, φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν τις μετεγγραφές.

Ο Μελισσανίδης προαναγγέλλει και κανάλι

-Επαφές με δημοσιογράφους έχει προσωπικά ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην προσπάθεια του να ενισχύσει σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού τον όμιλο της «Ναυτεμπορικής». Σε όλες σχεδόν τις επαφές που έχει ο Τίγρης, στην προσπάθεια του να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση, αποκαλύπτει και τα μελλοντικά του σχέδια στον χώρο των media. «Σε δυο μήνες θα έχουμε και κανάλι» έχει πει σε όλους σχεδόν τους δημοσιογράφους που έχει συναντήσει. Και αν έχετε απορίες , τα πράγματα είναι απλά . Οι επιλογές είναι δύο. Η μία αφορά στο Open του Σαββίδη και η άλλη σχετίζεται με την 7η (ορφανή) τηλεοπτική άδεια. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι ο Μελισσανίδης έχει ήδη ενημερώσει και το Μαξίμου για τους σχεδιασμούς του, επί των τηλεοπτικών.

Η δικαίωση της Κεραμέως

-Μεγάλη η χαρά όλων μας που είδαμε χθες να πλημμυρίζουν τους δρόμους παιδιά με γονείς, σάκες, γέλια, ποδοβολητά στις σχολικές αυλές. Κακά τα ψέματα, όλοι θέλουμε πίσω την κανονικότητά μας και κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία δεν υπάρχει. Οι απανταχού καταστροφολόγοι χάλασαν τον κόσμο, με κάποια ΜΜΕ να…σιγοντάρουν τη σπορά πανικού, προμηνύοντας το χάος που δεν ήρθε ποτέ. Αντίθετα, δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τι θα γινόταν αν τους άκουγε η Κεραμέως και άνοιγε τα σχολεία μία ή δύο εβδομάδες αργότερα. Τα περισσότερα από 15.000 κρούσματα που εντόπισαν τα 1,6 εκατ. self test, που έγιναν μαζικά μέσα σε μία ημέρα θα είχαν γίνει 150.000 και τότε πάλι θα τους έφταιγε το σχολείο – και όχι οι δικές τους εμμονές. Αφήστε τα παιδάκια στο σχολείο, να μάθουν, να κοινωνικοποιηθούν, να προστατευθούν. Όλα τα άλλα υποκρύπτουν μικροκομματικές σκοπιμότητες.

! Με διευθυντή μεγάλης κυριακάτικης (μόνο) εφημερίδας δείπνησε χθες το βράδυ, όπως πληροφορούμαι από αξιόπιστη πηγή, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Με αφορμή αυτή την πληροφορία πρέπει να σας πω ότι εσχάτως διαπιστώνω ότι έχουν κάπως πυκνώσει τα δείπνα και τα γεύματα ανάμεσα στους παράγοντες των Μέσων και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι διαπραγματεύσεις ΟΤΟΕ – Τραπεζών

-Ζόρικο, μαθαίνω, ότι ήταν χθες το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων τραπεζών – ΟΤΟΕ για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Αν μου περιγράφουν την εκκίνηση «σε εμπρηστικό κλίμα», δεν τολμώ να έχω προσδοκίες ότι η διαπραγμάτευση θα είναι περίπατος. Το επόμενο ραντεβού με τις Διευθύνσεις Προσωπικού των τραπεζών ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου. Οι πιο σκληροί, μου λένε, είναι Μυλωνάς και Μεγάλου, καθώς η στρατηγική τόσο της Εθνικής όσο και της Πειραιώς είναι πιο επιθετική όσον αφορά στη μείωση καταστημάτων, προσωπικού και μισθών. Την ίδια στιγμή, πάντως, η Πειραιώς βρίσκεται πολύ κοντά στο να συμφωνήσει την εξαγορά της HSBC. Η πληροφόρηση αυτή κυκλοφορεί και στους κύκλους εργαζομένων και συνδικαλιστών της Πειραιώς, οι οποίοι περιμένουν άλλους 300 συναδέλφους τους από την HSBC. Κακίες που λέγονται ότι «είμαστε η μεγαλύτερη badbank, οι επτά τράπεζες θα γίνουν οκτώ», δεν τις ασπάζομαι προσωπικά ούτε για την HSBC, ούτε για την Τράπεζα Πειραιώς.

Ανοίγει και νέο μέτωπο

-Οι εσωτερικές σχέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, πάντως, διάγουν μία δύσκολη περίοδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη λίγο – πολύ γνωστή κόντρα που ενδέχεται να οδηγήσει σε αποχώρηση (αν δεν τους δω να δίνουν τα χέρια, δεν θα πειστώ ότι η παρεξήγηση έληξε και όλα καλά). Ούτε αναφέρομαι σε υπόθεση δύο επιλογών της διοίκησης όπου η συνεργασία άρχισε ωραία, αλλά τελείωσε με πόνο. Για την εν λόγω υπόθεση έχουν κρατηθεί πολύ χαμηλοί τόνοι και είναι σχεδόν άγνωστη ευρέως. Ο λόγος για δύο μεγαλοστελέχη, που ήρθαν από το εξωτερικό, εκ των οποίων ο ένας απολύθηκε και ο άλλος πήρε αναγκαστική εθελουσία, καθώς πιάστηκαν να έχουν δώσει δεκάδες μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση. Μου μεταφέρουν ότι για το θέμα σχεδιάζεται να ξεκινήσει εσωτερικός έλεγχος στην Τράπεζα Πειραιώς.

-Αναφέρομαι στο μαζικότερο μέτωπο αντίστασης που έρχεται, με αιτία την απόσχιση και εισφορά των κλάδων data entry services σε νέα θυγατρική (την Piraeus Support Services) που θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή. Από τους εργαζόμενους σε αλληλογραφία, αποθήκες και λογιστήριο των οποίων οι εργασίες μεταφέρθηκαν στη νέα θυγατρική, μου λένε ότι περίπου 170 άτομα αποδέχτηκαν το πακέτο μεταβίβασης και 50 αρνούνται να μετακινηθούν. Ο Σύλλογος της Πειραιώς ετοιμάζεται να δώσει μάχη για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 50 αυτών εργαζομένων. Όμως, τι περιθώρια υπάρχουν για θέσεις εργασίας που απαξιώνονται από την τεχνολογία και τον μετασχηματισμό των τραπεζικών εργασιών; Το φάσμα της απόλυσης είναι ορατό και προσεχώς αναμένονται άγριες κόντρες.

! Ανέφερα τον Σύλλογο Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς και θυμήθηκα τι μου έλεγε Σαλονικιός τραπεζοϋπάλληλος της Πειραιώς. «Τι διατίμηση στα 47 ευρώ για το μοριακό τεστ μας λέει ο Άδωνις; Για εμάς και τις οικογένειές μας, ο Σύλλογος έκλεισε συμφωνία με μικροβιολογικό εργαστήριο (δεν αναφέρω το όνομα για να μη θεωρηθεί διαφήμιση) εδώ στην Εθνικής Αντιστάσεως για PCR στα 25 ευρώ, rapid στα 5 ευρώ και test αντισωμάτων στα 25».

Μειωμένες αμοιβές των CEO

-Ελαφρά μειωμένες ήταν το 2020 σε σχέση με το 2019 οι αμοιβές των επικεφαλής εισηγμένων εταιρειών, με την κρίση της αγοράς να περιορίζει κυρίως τα μπόνους που εισπράττουν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και οι Εκτελεστικοί Πρόεδροι. Διαβάζω στην ετήσια έρευνα αποδοχών στελεχών εισηγμένων εταιρειών που καταρτίζει η Better Future σε συνεργασία με το Hellenic Observatory of Corporate Governance του Λονδίνου και την Corporate Matters πώς διαμορφώνεται ο χάρτης αμοιβών στις εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών για το 2020 που δημοσιεύτηκαν το 2021: Στις 25 μεγάλες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης οι συνολικές αμοιβές των Διευθυνόντων Συμβούλων που περιλαμβάνουν μισθό, μπόνους κι άλλες παροχές, είναι κατά μέσον όρο 986 χιλ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που ανέρχονταν σε 1,1 εκατ. ευρώ.

-Ωστόσο οι μισοί από τους Διευθύνοντες Συμβούλους αμείβονται σημαντικά λιγότερο καθώς η διάμεσος βρίσκεται στις 571 χιλ. ευρώ, ενώ το 45% των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης έδωσαν μεταβλητές αμοιβές (μπόνους) για την οικονομική χρήση του 2020. Οι top σε αμοιβές Διευθύνοντες Σύμβουλοι αμείβονται με 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ την προηγούμενη χρονιά οι αμοιβές ξεπερνούσαν τα 1,4 εκατ. ευρώ. Η συγκράτηση αμοιβών έγινε επειδή το 45% των μεγάλων εταιρειών περιόρισαν το μπόνους στους CEO σε 695 χιλ. από 1 εκατ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Στις 20 εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μέση αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι 609 χιλ. ευρώ. Όσον αφορά στις αμοιβές των Προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων, ο μέσος όρος στις μεγάλες εταιρείες είναι 658 χιλ. ευρώ με διάμεσο στις 266 χιλ. ευρώ, και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση 371 χιλ. ευρώ με διάμεσο 259 χιλ. ευρώ. Σχετικά με τις αμοιβές των μη εκτελεστικών Προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων, ο μέσος όρος στις μεγάλες εταιρείες είναι 195 χιλ. ευρώ, και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση 77 χιλ. ευρώ. Ο μέσος όρος αποδοχών για μη εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ. είναι 40 χιλ. ευρώ για τις μεγάλες εταιρείες και κάτω από 20 χιλ. ευρώ στις μεσαίες που όμως έχουν τη τάση να τις αυξήσουν.

 

Πηγή: powergame.gr

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου