Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Αφιέρωμα στην κοινοβουλευτική δράση του Μίκη Θεοδωράκη στο 26ο τεύχος του «Επί του… Περιστυλίου!»

Με ένα εκτενές αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με επίκεντρο τη δραστηριότητα και το έργο του ως βουλευτή, κυκλοφορεί το 26ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Επί… του Περιστυλίου!» που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων.

Ειδικότερα, καταγράφονται οι σημαντικότερες ομιλίες του, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, της 12χρονης συνολικά θητείας του στα έδρανα της  Βουλής, από το 1964 μέχρι το 1993.

Οι εμβληματικότερες από αυτές αφορούν τα θέματα της παιδείας και της καλλιτεχνικής αγωγής, το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, με αφορμή το περίφημο άρθρο 4 σε νόμο του 1983, και τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Συγκεκριμένα:

Η πρώτη παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη στη Βουλή έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 1964, κατά τη συζήτηση, στα τότε θερινά τμήματα, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Περί οργανώσεως και διοικήσεως της γενικής εκπαιδεύσεως». Στην κυβέρνηση βρισκόταν η Ένωση Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γεώργιο  Παπανδρέου, ο οποίος διατηρούσε και το Υπουργείο Παιδείας με υφυπουργό τον Λουκή Ακρίτα. Εμπνευστής της μεταρρύθμισης ήταν ο καθηγητής και μετέπειτα ακαδημαϊκός Ευάγγελος Παπανούτσος.

Η δεύτερη ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στη Βουλή έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1964 για το ίδιο νομοσχέδιο. Στην ομιλία του ο Μ. Θεοδωράκης, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει μέσω της εκπαίδευσης μια ουσιαστική και όχι τυπολατρική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, επικεντρώθηκε στην ανάγκη καλλιτεχνικής αγωγής των ελληνοπαίδων  ζητώντας να εισαχθούν για διδασκαλία από το Γυμνάσιο τα μαθήματα της Ιστορίας της Τέχνης και της Μουσικής και Θεατρικής Αγωγής, αίτημα που παραμένει μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτο.

Στη γεμάτη ένταση συνεδρίαση της Ολομέλειας την 1η Ιουνίου 1983, για το άρθρο 4 που περιόριζε το δικαίωμα στην απεργία στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, η αγόρευση του  Μίκη Θεοδωράκη, βουλευτή τότε στη Β΄ Πειραιά με το ΚΚΕ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς θέλοντας να αναδείξει τον -κατ’ αυτόν- ερμαφρόδιτο πολιτικά χαρακτήρα του νομοσχεδίου, το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο-τραβεστί».

Στην παρέμβασή του,  σε επερώτηση  του ΚΚΕ στις 14 Δεκεμβρίου 1983, για την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη, ο Μίκης Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα της παγκόσμιας ειρήνης αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για όλη την ανθρωπότητα και για το λαό μας. Και γι’ αυτό βρισκόμαστε μπροστά σε κολοσσιαίες κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα».

Στο νέο 26ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν επίσης:

Ρεπορτάζ για τη σύγκρουση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση με αφορμή το νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις, τις θέσεις των κομμάτων και τους προβληματισμούς των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Ρεπορτάζ για τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τη διαχείριση των πυρκαγιών. Όσα είπε ο πρωθυπουργός που υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έστρεψαν τα βέλη τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όσα προβλέπει ο νέος νόμος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις απελάσεις, τις ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο για το lobbying.

Οι αναγνώστες μπορούν επίσης να ενημερωθούν για τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος, Bob Menendez.

Στην ενότητα για τον Πολιτισμό κυριαρχούν τα ρεπορτάζ για το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, τη νέα έκδοση της Βιβλιοθήκης της Βουλής για τις καλές πρακτικές συντήρησης χαρτώων τεκμηρίων και το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου