Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

«Η Δίκη της Νυρεμβέργης» στο Πρώτο Πρόγραμμα

Ακριβώς 75 χρόνια από την έναρξη της δίκης που σημάδεψε τον 20ό αιώνα και οδήγησε στην αποκάλυψη των εγκλημάτων και στην καταδίκη των εγκληματιών ναζί, το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσιάζει ένα αποκαλυπτικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για όλα όσα διαδραματίστηκαν στη Νυρεμβέργη επί σχεδόν έναν χρόνο.

 

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της εκπομπής «Αφύλαχτη διάβαση» μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, από 12:00 έως 13:00, και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, από 13:00 έως 14:00.

 

Η Δίκη της Νυρεμβέργης, όπως καταγράφηκε στην ιστορία, έλαβε χώρα από τις 20 Νοεμβρίου 1945 έως την 1η Οκτωβρίου 1946.

 

Οι δικαστές και οι δημόσιοι κατήγοροι στην ιστορική αυτή δίκη προέρχονταν από το στρατόπεδο των Συμμάχων (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία), οι δε κατηγορούμενοι ήταν 21 αξιωματούχοι των ναζιστικών κυβερνήσεων, που προέρχονταν από τους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων, της διπλωματίας, της πολιτικής και της οικονομίας.

 

Τρεις εκ των αρχικά 24 κατηγορουμένων που είχαν συμπεριληφθεί στο αρχικό κατηγορητήριο δεν έμελλε να δικαστούν, καθώς είχαν αυτοκτονήσει πριν από το πέρας του πολέμου: ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Χάινριχ Χίμλερ και ο Γιόζεφ Γκέμπελς.

 

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του Πρώτου Προγράμματος στηρίζεται στη συγκλονιστική μαρτυρία του τελευταία επιζώντα εισαγγελέα Benjamin Ferencz, ο οποίος ήταν ένας από τους νομικούς-δημόσιους κατηγόρους που στοιχειοθέτησε τις κατηγορίες εις βάρος των ναζί.

 

Για τη Δίκη της Νυρεμβέργης μιλάει, ακόμη, στο Πρώτο Πρόγραμμα ο νομικός και καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Σωτήρης Λίβας.

 

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

 

Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8

 

Info

 

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, ώρα 12:00-13:00

 

Εκπομπή: «Αφύλαχτη διάβαση»

 

«Η Δίκη της Νυρεμβέργης»

 

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

 

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

 

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

 

πηγή:advertising.gr

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00