Ιταλία: Νέα εφημερίδα από τον ιδρυτή της Repubblica Κάρλο Ντε Μπενεντέτι

Μια νέα εφημερίδα με την ονομασία Domani (Αύριο) ετοιμάζεται να εκδώσει στην Ιταλία ο μεγιστάνας του Τύπου, Κάρλο Ντε Μπενεντέτι, πρώην ιδιοκτήτης της La Repubblica. Ο εκδότης, σε ηλικία 85 ετών σήμερα, δεν διστάζει να ξεκινήσει ένα δύσκολο εγχείρημα, υπόσχεται ότι η εφημερίδα θα παρουσιάζει «γεγονότα, όχι φλυαρία» και ότι φιλοδοξεί να καλύψει τον «φιλελεύθερο» χώρο.

 

Ο Μπενεντέτι υποστηρίζει ότι η εφημερίδα, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο και σε έντυπη μορφή με 16 σελίδες στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα είναι μια «προοδευτική, ανεξάρτητη φωνή». Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ιταλία πλέον, οι εφημερίδες είναι Δεξιά ή Κέντρο και οι αλλαγές στο εκδοτικό τοπίο τα τελευταία χρόνια δεν έχουν αφήσει μία εφημερίδα που να εκφράζει τον φιλελεύθερο κεντροαριστερό χώρο. «Η εφημερίδα θα είναι φιλοευρωπαϊκή», τόνισε στον Observer και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η Ιταλία εκτός Ευρώπης θα ήταν σαν ένα πλοίο που χάθηκε στη Μεσόγειο». Η εφημερίδα θα ρίξει βάρος σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, καθώς, όπως λέει ο Μπενεντέτι, «η γενιά μου συνέβαλε στην καταστροφή του κόσμου. Θέλω το τελευταίο μου εγχείρημα να είναι μια συμβολή στο να μην επαναλάβω τα λάθη του παρελθόντος».

 

Η οικονομία και οι διεθνείς σχέσεις θα έχουν επίσης την τιμητική τους. «Φυσικά, θα γράφουμε και για πολιτική. Ομως, δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική φλυαρία ούτε το κουτσομπολιό. Για χρόνια οι εφημερίδες έχουν γεμίσει από πολιτική φλυαρία, η οποία δεν ενδιαφέρει πια κανέναν. Θα είμαστε μία εφημερίδα κατά των ανισοτήτων, υπέρ των αδύναμων στην κοινωνία και θα ελέγχουμε την εξουσία, οικονομική και πολιτική».

 

Επίσης, τόνισε ότι θα δώσει έμφαση στις ειδήσεις και όχι στις γνώμες. «Οι εφημερίδες έχουν χώρο για άρθρα απόψεων, αλλά πρέπει να είναι ξεχωριστά από τα γεγονότα». Το νέο εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί από τον Μπενεντέτι με 20 εκατ. ευρώ από τα δικά του χρήματα.

 

Στη συνέχεια η ιδιοκτησία θα μεταβιβαστεί σε ίδρυμα. «Θα είναι η μόνη ιταλική εφημερίδα που ανήκει σε ένα ίδρυμα και μία από τις λίγες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Guardian. Το ίδρυμα θα εξασφαλίσει την απόλυτη ανεξαρτησία της εφημερίδας», είπε. Το όνομά της -Domani (Αύριο)- δείχνει και την κατεύθυνση που θα πάρει η θεματολογία της εφημερίδες, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. «Θα είναι μία εφημερίδα για την εποχή μετά την Covid-19, που γεννήθηκε μαζί με την ελπίδα για την αναγέννηση της χώρας».

 

Ο εκδότης έχει ήδη προσλάβει 17 δημοσιογράφους. Εδρα της εφημερίδας θα είναι η Ρώμη και διευθυντής ο 35χρονος Στέφανο Φέλτρι. Ο Ντε Μπενεντέτι δημιούργησε την περιουσία του στον όμιλο ηλεκτρονικών Olivetti. Αποχώρησε από όλα τα εκδοτικά πόστα το 2009. Το 2012, μεταβίβασε τις μετοχές που είχε στον όμιλο στον οποίο ανήκουν η La Repubblica και η La Stampa, στους τρεις γιους του.

 

Ομως, πέρυσι, δυσαρεστημένος από τη διαχείριση της εταιρείας, προσπάθησε να αποκτήσει πάλι τον έλεγχο χωρίς επιτυχία. Τελικά, ο όμιλος περιήλθε στην κατοχή της οικογένειας Ανιέλι, που ελέγχει επίσης την Fiat και τη Γιουβέντους.

 

 

Πηγή: Protagon.gr