Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

ΕΡΤ1 – ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ «Αφιέρωμα στον Πειραιά» (Β΄ Μέρος)

Σ’ αυτή την πόλη, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο λιμάνι. Εδώ συναντιούνται οι δρόμοι της ψυχής, του μυαλού, της καρδιάς κάθε Πειραιώτη. Είναι ο Πειραιάς του πολιτισμού και της ναυτοσύνης. Στους δρόμους του περπάτησαν άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Δημήτρης Πικιώνης, η Δέσπω Διαμαντίδου και η Κατίνα Παξινού. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, η πορεία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας αναφέρεται ως ένα θαύμα. Μετά την κρίση που παρουσιάστηκε τη δεκαετία του ‘80, την επόμενη δεκαετία  άρχισε και πάλι η ανάκαμψη. Ο Πειραιάς γίνεται η κατεξοχήν πόλη της ναυτιλίας και το 2019 αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου.

 

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 5 Ιουλίου 2020, στις 16:00

Οι ρεμπέτες του Πειραιά

Ο Πειραιάς ήταν και η πόλη με τους ρεμπέτες, τους μάγκες, τους νταήδες και τους πορτοφολάδες. Ήταν ο κόσμος της Τρούμπας, των Βουρλών, των Λεμονάδικων, της Δραπετσώνας και της Κοκκινιάς. Με τους ανθρώπους του μεροκάματου και τους καραβοκύρηδες. Τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έβρισκαν δουλειά σε καπνεργοστάσια και σε καρβουνιάρικα, σε δουλειές του λιμανιού και στα καράβια. Σ’ αυτή την πόλη άνθησε κυρίως την εποχή του Μεσοπολέμου το ρεμπέτικο, με διασημότερη την κομπανία «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς», που έκανε τραγούδια τον έρωτα, τη φτώχεια, την αδικία και τις περιπέτειες με τον νόμο.

Στέφανος Μίλεσης, Έλενα Κατρίτση

Η πόλη αυτή τραγουδήθηκε όσο λίγες και οι γειτονιές της έγιναν το πιο δημοφιλές σκηνικό του ελληνικού κινηματογράφου, με την κάμερα να απαθανατίζει αγαπημένους πρωταγωνιστές, όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Τζένη Καρέζη, ο Νίκος Κούρκουλος και ο Δημήτρης Χορν που λίγο πριν το φινάλε της ταινίας «Μια ζωή την έχουμε» σαλπάρισε κι εκείνος, όπως πολλοί άλλοι την εποχή εκείνη, αναζητώντας καλύτερη τύχη. Λίγα μέτρα από τις αποβάθρες, βρίσκεται η Τρούμπα, που λειτουργούσε με τους δικούς της νόμους και κανόνες. Το 1967 έκλεισε και τα τελευταία χρόνια άλλαξε εντελώς όψη. Αρκετές είναι οι  προσπάθειες που γίνονται για την ανάπλαση και άλλων περιοχών, όπως γύρω από τον Άγιο Διονύσιο σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν παραδοσιακά στοιχεία και να συνδυαστούν με σύγχρονες κατασκευές.

Ειρήνη Νταϊφά

Ο Λευτέρης Γιοβανίδης (καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου), η Ειρήνη Νταϊφά (κόρη του αείμνηστου Σταύρου Νταϊφά, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Stavros Daifas Maritime Corporation S.A., εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού και πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης), ο Στέφανος Μίλεσης (πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς), η Ευαγγελία Μπαφούνη (ιστορικός και διευθύντρια Πολιτισμού του δήμου Πειραιά), η Ελένη Κυραμαργιού (ιστορικός), ο Γιάννης Παλούμπης (ναύαρχος ε.α. και συγγραφέας), ο Σπύρος Τσαγκαράτος (αρχιτέκτονας-πολεοδόμος), ο Λευτέρης Λαζάρου (σεφ), ο Μιχάλης Σκεντερίδης (οργανοκατασκευαστής), ο Δημήτρης Σταθακόπουλος (μελετητής του ρεμπέτικου τραγουδιού) και ο Στέλιος Περπινιάδης, εγγονός του θρυλικού ρεμπέτη και ο Βασίλης Πισιμίσης, συγγραφέας σ’ ένα μεγάλο αφιέρωμα για την πόλη του Πειραιά, μιλούν για την ιστορία του και μοιράζονται μαζί μας μνήμες, σκέψεις και όνειρα.

Βασίλης Πισιμίσης, Έλενα Κατρίτση

Επίμονα ξεπηδούν οι αναμνήσεις, ακόμα κι αν ελάχιστα έχουν μείνει να θυμίζουν τις εποχές των παιδικών χρόνων. Ευτυχώς οι άνθρωποι που αγαπάμε, οι γεύσεις, οι μυρωδιές και οι εικόνες που μας συντροφεύουν, δεν κινδυνεύουν να ξεθωριάσουν όπως το φιλμ του φωτογραφικού φακού και τα πολυκαιρισμένα κτήρια που προσπαθούν να αντισταθούν στη φθορά του χρόνου.

Σπύρος Τσαγκαράτος

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρουμπής

Διεύθυνση φωτογραφίας: Kώστας Τριανταφύλλου

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου