Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Βασίλη Δημητρίου (28 Απριλίου 2015)

Φέτος συμπληρώνονται πέντε χρόνια από το θάνατο του συνθέτη και στιχουργού Βασίλη Δημητρίου, στις 28 Απριλίου 2015. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  την τηλεοπτική συνάντησή του με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, το 2006, στην εκπομπή «Συναντήσεις».

 

 

 

 

Ο Βασίλης Δημητρίου μιλά στον Λευτέρη Παπαδόπουλο για τις σημαντικές στιγμές της ζωής του, που καθόρισαν την πορεία του στο χώρο της μουσικής. Η αφήγηση του ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ξεκινά μαθήματα πιάνου στα 7 του χρόνια. Μόλις τελειώνει το Δημοτικό αρχίζει να εργάζεται ως εμποροϋπάλληλος και ταυτόχρονα να πηγαίνει νυχτερινό σχολείο.

 

 

 

Όλα αλλάζουν όταν με ένα εργατικό εισιτήριο παρακολουθεί μια επιθεώρηση στο θέατρο Ακροπόλ. Ο Βασίλης Δημητρίου αποφασίζει ότι δεν θέλει να γίνει πιανίστας. Αυτό που τον ενδιαφέρει πραγματικά είναι να γράφει μουσική. Κι όταν το λέει στον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Βέλλα εκείνος τον στέλνει στο ωδείο. Η μουσική του περιπλάνηση μόλις ξεκινά.

Στη συνέχεια, μιλάει για την εποχή των μπουάτ, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια, παίζοντας τραγούδια των Μάνου Χαζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Κουγιουμτζή, Μάνου Λοΐζου, Λευτέρη Παπαδόπουλου και άλλων, ενώ συνεργάστηκε με τους Καίτη Χωματά, Διονύση Σαββόπουλο, Γιώργο Μαρίνο, Μανώλη Μητσιά, Ρένα Κουμιώτη, Αλέκα Μαβίλη, Αλέξη Γεωργίου και Γιάννη Πουλόπουλο. Αποκαλύπτει επίσης, πώς γνωρίστηκε με τη Ραλλού Μάνου, η οποία του έδωσε την ευκαιρία να γράψει το χορόδραμα «Άστραψε η Ανατολή». Η κοινή εμφάνισή τους μάλιστα στην εκπομπή της Τατιάνας Βαρούτη, «Το θέατρο της Δευτέρας», στάθηκε αφορμή για να υπογράψει το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο.

 

 

 

 

Ακόμη, ο Βασίλης Δημητρίου θυμάται πώς ξεκίνησε να γράφει μουσική  για το θέατρο και την τηλεόραση, χωρίς ποτέ να σταματήσει να γράφει και κλασική μουσική. Μιλάει για τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Ποταμίτη, τον Στέφανο Ληναίο, τον Κώστα Μουρσελά, τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, τον Κώστα Κουτσομύτη και άλλους, ενώ αναφέρεται και στην άλλη του ιδιότητα, αυτή του στιχουργού, όπως και στην εκπομπή που παρουσίασε στην ΕΡΤ «Τραγούδια στο συρτάρι», τονίζοντας: «Είναι από τα πράγματα που αισθάνομαι πολύ περήφανος. Όχι γιατί έκανα μια ωραία εκπομπή μόνο, αλλά γιατί μέσα απ’ αυτήν έδωσα την αφορμή να “στρίψει” λίγο το τραγούδι».

 

 

 

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από την πορεία και τις συνεργασίες του Βασίλη Δημητρίου, αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις («Εκκλησιάζουσες», «Ορέστης», «Ιππής», «Λυσσασμένη γάτα», «Βασιλιάς Ληρ» κ.ά.) και τηλεοπτικές σειρές («Η αγάπη άργησε μια μέρα», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Πρόβα νυφικού», «Κίτρινος φάκελος», «Η εκτέλεση», «Ο μεγάλος θυμός» κ.ά.) για τις οποίες έχει γράψει τη μουσική, ενώ ακούμε τραγούδια του από τους Γιάννη Καλατζή, Μαρινέλλα, Χ. Αλεξίου, Στράτο Διονυσίου, Γιώργο Νταλάρα, Καίτη Χωματά, Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλη Μητσιά, Χρήστο Θηβαίο κ.ά. Τέλος, προβάλλεται ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Τραγούδια στο συρτάρι».

Σκηνοθεσία: Βασίλης Θωμόπουλος
Έτος παραγωγής: 2006

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/vasilis-dimitrioy-28-aprilioy-2015/ 

Για να δείτε το δελτίο Τύπου, καθώς και φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου