Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Γιάννης Μούτσος: «Tο όνομα MEGA έχει τη δική του ιστορία και αυτό είναι βαρύ φορτίο»

Το όνομά του είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επιστροφή του πάλαι πότε μεγάλου καναλιού, του MEGA καθώς παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων το Σαββατοκύριακο και την εκπομπή έρευνας «Off the record».

Η πρόταση ήταν, κατά κάποιον τρόπο, η φυσική συνέχεια της μετάβασης από το ΟΝΕ, καθώς το νεοσύστατο κανάλι είχε πλήρες πρόγραμμα, ενώ λειτουργούσε με ρυθμούς τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης, με τη μοναδική διαφορά ότι η εκ­πομπή του σήματος γινόταν μέσω του Δια­δικτύου και των συνδρομητικών πλατφορ­μών. Σε τίποτα δεν υπολειπόταν λοιπόν το δημοσιογραφικό αποτέλεσμα σε σχέση με το σήμερα, ενώ ο μηχανισμός λειτούργη­σε εξ αρχής σε συνθήκες ενός κανονικού μεγάλου καναλιού.

Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις όταν σου προτάθηκε να παρουσιάζεις το κεντρικό δελτίο ειδήσεων το Σαββατοκύριακο;

Ήταν μια τιμή και παράλληλα μια ανα­γνώριση της προσπάθειας που κατέβαλα -και συνεχίζω να καταβάλλω- όλα αυτά τα χρόνια στη δημοσιογραφία. Το όνομα MEGA έχει τη δική του ιστορία στην ελληνική τηλεόραση και αυτό είναι βαρύ φορ­τίο που πρέπει να σηκώσει κανείς και να φανεί αντάξιος.

 

 

Είναι μεγάλο το φορτίο του δελτίου για έναν δημοσιογράφο του ενημερω­τικού;

Η παρουσίαση μιας είδησης από μόνη της έχει μεγάλη ευθύνη, όχι μόνο για το δελτίο αλλά για κάθε δημοσιογράφο και για κάθε εκπομπή. Δεν Παρουσιάζεις απλά ένα κείμενο, μια είδηση και πας στο σπίτι σου. Παλεύεις για να είσαι ενημερωμένος και έτοιμος για κάθε περίπτωση, να μην σου ξεφύγει κάτι μπροστά και πίσω από τις κά­μερες. Και βέβαια, τα νούμερα της τηλεθέασης είναι αμείλικτος κριτής, ωστόσο το κοινό μάς στηρίζει και μας κάνει πιο δυνατούς μέρα με τη μέρα!

 

 

 

 

Δηλαδή η τηλεθέαση είναι ένα δείγμα επιτυχίας για σένα;

Την τηλεθέαση δεν μπορείς να την αγνοήσεις. Στο τέλος της ημέρας τα νούμερα έχουν σημασία για να σου δείχνουν την τάση του κοινού. Ποιος δεν θέλει να είναι στην κορυφή της τηλεθέασης; Ωστόσο, από μόνα τους τα νούμερα -για μένα- δεν αρκούν, πρέπει να τα έχεις καλά και με τον εαυτό σου, για την ποιότητα της ενημέρωσης που προσφέρεις στον κόσμο.

 

 

 

 

Πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεσαι on air σε εποχές κορονοϊού;

Σε μεγάλο βαθμό λείπει η διάζώσης επα­φή, όπως επιβάλλουν τα μέτρα προστασί­ας. Σχεδόν όλες οι συνεντεύξεις γίνονται εξ αποστάσεως, μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών. Πάντως, η δυσκολία δεν είναι να είσαι on air, πιο δύσκολο είναι να βρίσκεσαι στην προετοιμασία του δελτίου ή της εκπομπής γιατί ο κόσμος γνωρί­ζει και ενημερώνεται για τα πάντα και επι­λέγει τι θα δει, οπότε πρέπει να του δώσεις κάτι ξεχωριστό -που δεν το βρίσκει πα­ντού- για να σε δει.

 

 

Αυτός είναι και ο λόγος που εμπλέ­κομαι προσωπικά σε συνεντεύξεις με επιστήμο­νες, πολιτικά πρόσωπα και πρωταγω­νιστές του εξωτερικού, ώστε να δώ­σουμε μια δια­φορετική εικόνα στους τηλεθεατές. Το δύσκολο πάντως έργο το έχουν αναλάβει οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες.

 

 

Πώς δουλεύετε αυτή την περίοδο;

Δουλεύουμε από μακριά, χωρίς να έχουμε διά ζώσης πρόσβαση στις δημοσιογραφι­κές πηγές. Ευτυχώς, η τεχνολογία μάς βοηθάει. Ανησυχούμε για τη δική μας υγεία και των οικογενειών μας, αλλά πρέπει να είμαστε εκεί που μας καλεί η είδηση.

 

 

 

Αντίστοιχα, πόσο δύσκολο είναι στην τηλεόραση του 2020 να κάνεις έρευνα; Να σημειώσουμε ότι παρουσιάζεις και την εκπομπή του σταθμού «Off the record».

Όλα ξεκινάνε από την εμπιστοσύνη, την πίστωση χρόνου και τα μέσα που σου διαθέτει ένας σταθμός. Όταν τα διαθέτεις αυτά, τότε έχεις κερδίσει τη μισή μάχη. Η έρευνα θέλει χρόνο, ψάξιμο και υπομονή! Η πληροφορία υπάρχει και πολλές φορές είναι μπροστά μας, τόσο φανερή, που μερικές φορές την παραβλέπουμε.

 

Το άλλο 50% είναι η ομάδα, οι συγκυρίες και βέβαια οι σχέ­σεις που χτίζεις με τους ανθρώπους για να σε εμπιστευθούν και να σου ανοιχτούν, να σου δώσουν ένα κομμάτι της προσωπικότητάς τους. Η εκπομπή δεν ονομάστηκε τυχαία «Off the record». Αντίθετα, ο τίτλος θέλει να τονίσει το οξύμωρο, ότι δηλαδή προβάλλουμε και αποκαλύπτουμε τις αθέατες, τις απόρρητες -αν θέλετε- πτυχές των θεμάτων, πάντα βέβαια με τη συναίνεση των συμμετεχόντων. Φέρνουμε το παρασκήνιο στο προσκήνιο.

 

 

Γιάννη, πώς ορίζεις εσύ την επαγγελματική επιτυχία;

Επαγγελματική επιτυχία για μένα είναι να μπορώ μετά από 30 χρόνια να ασκώ με αξιοπιστία τη δημοσιογραφία, να κοιτάζω πίσω και να λέω ότι δεν ντρέπομαι για κάτι που έκανα, κάτι που παρερμήνευσα ή κάτι που εσκεμμένα αγνόησα να προβάλω στο κοινό.

 

 

Ποιον θαυμάζεις και εκτιμάς από τους συναδέλφους του ανταγωνισμού;

Αν επιλέξω κάποιον, θα αδικήσω άλλου και δεν είναι του χαρακτήρα μου. Σίγουρα όμως, πρότυπα του εξωτερικού είναι ο David Muir, δημοσιογράφος και παρουσιαστής του BBC, ο Stephen Sackur του BBC, από τo HARDTALK». Όταν αυτοί παρουσιάζουν, τότε κατλαβαίνεις ότι μιλάνε απευθείας στην καρδιά του τηλεθεατή.

Πηγή: TV Κους Κους

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00