Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

ΕΡΤ: Αφιέρωμα του Ιστορικού Αρχείου στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People-IBBY) το 1966, με σκοπό να «τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία».

 

Ημέρα για τον εορτασμό, επελέγη, η ημέρα γενεθλίων του σπουδαίου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805). Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ την εκπομπή «Η εποχή των εικόνων-Επίσκεψη στη Δανία, αφιέρωμα στον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν», που είναι αφιερωμένη στον πολυμεταφρασμένο Δανό συγγραφέα.

 

 

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου ταξιδεύει στη Δανία και επισκέπτεται το χωριό Όντενσε, στο οποίο γεννήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

 

Το πρώτο μέρος της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο Μουσείο «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν», που στεγάζεται στο σπίτι στο οποίο γεννήθηκε. Μέσα από τη συνέντευξη με τον διευθυντή του Μουσείου Ejnar Askgaard, παρουσιάζεται η ζωή, η προσωπικότητα, αλλά και το έργο του μεγάλου Δανού παραμυθά, με στόχο να προβληθεί μια λιγότερο γνωστή πλευρά του, αυτή του καλλιτέχνη, του ποιητή, αλλά και δημιουργού υπέροχων σχεδίων, χαρτοκοπτικών και κολλάζ.

 

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης γίνεται λόγος για τα παιδικά του χρόνια, την φιλοδοξία του για μια καριέρα στο θέατρο που δεν ευοδώθηκε, την έκδοση του πρώτου του βιβλίου σε ηλικία 17 ετών-χάρη στο οποίο κατάφερε να σπουδάσει. Σχολιάζονται οι έννοιες της φτώχειας και της αδικίας στα έργα του, γίνεται αναφορά στη μόρφωσή του, καθώς και στα ταξίδια που πραγματοποίησε, με ιδιαίτερη αναφορά στο ταξίδι του Άντερσεν στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται εκτενής λόγος ακόμα για την εικονογράφηση των έργων του, καθώς και για τα σχέδια και τις χαρτοκοπτικές του, ενώ σχολιάζεται ο τρόπος γραφής των παραμυθιών του και ακολουθεί περιήγηση στο χώρο του μουσείου.

 

 

Παρουσιάζονται χαρακτηριστικά παραδείγματα του καλλιτεχνικού του έργου, όπως χαρτοκοπτικές (που χρονολογούνται στα μέσα του 19ου αιώνα), τα σχέδια που φιλοτέχνησε, καθώς και κάποια αντικείμενα. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ν.Δανίας και διευθυντής του Κέντρου Hans Christian Andersen Johan de Mylius αναφέρεται στην ανάγκη ανατροπής της καθιερωμένης εικόνας του Άντερσεν ως συγγραφέα μόνο παιδικών έργων και υπογραμμίζει τις σημαντικότερες ιδέες που κυριαρχούν στα έργα του και τέλος, η γλύπτρια Lotte Andersen μιλά για το έργο της «Τοσοδούλα» που απεικονίζει το ομώνυμο παραμύθι.

 

 

Οι συνεντεύξεις πλαισιώνονται από αποσπάσματα γνωστών παραμυθιών του Άντερσεν, πλάνα από την έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκε το 2005 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη γέννησή του, καθώς και χριστουγεννιάτικες εικόνες από το χωριό του Όντενσε.

 

Σκηνοθεσία: Αννίτα Κουτρούλη

 

Ημερομηνία προβολής της εκπομπής: 28/12/2006

 

Δείτε το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/pagkosmia-imera-paidikoy-vivlioy-2-aprilioy/

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου