Το Κανάλι Ένα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Σήμερα Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, ο ιστορικός ραδιοσταθμός του Πειραιά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους κορυφαίοι εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Κοινωνίας και του Πολιτισμού, οι οποίοι θα μιλήσουν για το Ραδιόφωνο σε μια μοναδική «εκπομπή».

Οι πόρτες της Δημοτικής Πινακοθήκης θα ανοίξουν στις 18.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη

13 Φεβρουαρίου 2020 – Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου
Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.

Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Γουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος των Κόσμων». Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

Το Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Το ραδιόφωνο ενώνει τους ανθρώπους. Σε μία εποχή ταχείας εξέλιξης των ΜΜΕ, το ραδιόφωνο κρατάει μία ειδική θέση σε κάθε κοινωνία ως μία προσιτή και ζωτικής σημασίας πηγή ειδήσεων και πληροφοριών.

Το ραδιόφωνο επίσης είναι μία πηγή καινοτομίας που πρωτοστάτησε στην επικοινωνία με ένα κοινό που δημιουργούσε περιεχόμενο πολύ πριν αυτό γίνει κυρίαρχο ρεύμα.

Το ραδιόφωνο μας προσφέρει μία υπέροχη ποικιλομορφία στις μορφές του, στις γλώσσες και ανάμεσα στους ίδιους επαγγελματίες του ραδιοφώνου.

Αυτό στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο. Καθώς αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή το ραδιόφωνο έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, εξίσου ως πηγή πληροφόρησης και έμπνευσης.

Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ας αναγνωρίσουμε τη σταθερή δύναμη του ραδιοφώνου για την προώθηση της ποικιλομορφίας και τη συμβολή του στην οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού και ανοιχτού κόσμου.

“Radio Days”
Η πρώτη ενότητα στην εκδήλωση “Radio Days” είναι αφιερωμένη στο Ραδιόφωνο -καθώς η 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε παγκοσμίως ως η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου- και οι ομιλητές μας είναι από τους λίγους οι οποίοι γνωρίζουν απόλυτα το ραδιόφωνο και το ρόλο του στο χώρο της ενημέρωσης.

Ο κατάλογος των ομιλητών

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ (Πρόεδρος ΔΗΡΑΠ)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ (Δήμαρχος Πειραιά)

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΙΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ) ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ (Σύμβουλος διοίκησης)

 

ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΣΤΑΛΑΣ (Παρουσιαστής)

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕΤΟΥΣΗ (Δημοσιογράφος) Θέμα: Ημέρα Ραδιοφώνου

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΙΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ (Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης) Θέμα: Ψηφιακό ραδιόφωνο

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ (Βουλευτής ΝΔ) Θέμα: Το ραδιόφωνο στην ιστορία

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ (Δημοσιογράφος – Ιδρυτικός Διευθυντής ΑΘΗΝΑ 9,84) Θέμα: Ο ΑΘΗΝΑ 9,84

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ (Πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά) Θέμα: Ραδιόφωνο και εμπόριο

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (Πρώην δήμαρχος Πειραιά) Θέμα: Το ΚΑΝΑΛΙ ΈΝΑ 90,4

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΛΕΣΗΣ (Χρονογράφος του Πειραιά) Θέμα: Από το ραδιόφωνο στο Κανάλι Ένα του Πειραιά

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ (Μέλος ΕΣΡ – πρώην ευρωβουλευτής ΝΔ) Θέμα: Κανονισμοί και ραδιόφωνο

 

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κοπή της παραδοσιακή Βασιλόπιτας και η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά θα γεμίσει με μελωδικούς ήχους από καταξιωμένους καλλιτέχνες που θα δώσουν το παρών.

 

πηγή: kanaliena.gr