Εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί το «Μαγειρικό Ημερολόγιο» του Νικόλαου Τσελεμεντέ στις 11 Ιανουαρίου

Το Μαγειρικό Ημερολόγιο του 2020 του Νικόλαου Τσελεμεντέ, ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ αυτό το Σάββατο 11/1 με τα Παραπολιτικά για να το απολαύσουν όλοι!

Το Μαγειρικό Ημερολόγιο 2020 με αυθεντικές συνταγές του Συνταγματάρχη της Ελληνικής κουζίνας, Νικόλαου Τσελεμεντέ περιλαμβάνει όλες τις ονομαστικές και θρησκευτικές εορτές μαζί με τα γαστρονομικά έθιμα που τις συνοδεύουν. Στο μοναδικό αυτό ημερολόγιο που ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΥΚΛΟΦΟΡΕΙ αυτό το Σάββατο 11 Ιανουαρίου ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα Παραπολιτικά, καταγράφονται τα μαγειρικά έθιμα του τόπου μας, που συνδέονται με τις γιορτές και όχι μόνο! Μέσα από τις σελίδες του θα σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε τα διατροφικά έθιμα, που διατηρούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κάποια που ίσως να μην γνωρίζατε ότι υπάρχουν. Επίσης περιλαμβάνει το πιο χρηστικό ημερολόγιο-εορτολόγιο της νέας χρονιάς.

Ποια εδέσματα ετοιμάζουμε για την μεγάλη γιορτή των Φώτων; Τι τρώμε την Καθαρή Δευτέρα ή τον Δεκαπενταύγουστο; Ποια είναι τα παραδοσιακά μαγειρικά έθιμα τη μέρα της γιορτής του Αγίου Μηνά ή της Αγίας Βαρβάρας; Ποια φρούτα και λαχανικά μπορούμε να βρίσκουμε φρέσκα κάθε μήνα; Το Μαγειρικό Ημερολόγιο του 2020 του Νικόλαου Τσελεμεντέ, περιλαμβάνει τις απαντήσεις με τις διατροφικές μας συνήθειες, για κάθε εβδομάδα ξεχωριστά, μαζί με μαγειρικές ιδέες για να τιμήσετε τα έθιμά μας, φυσικά με τις αυθεντικές συνταγές από το πλούσιο έργο του μεγάλου μας Αρχιμάγειρα.

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές θεωρείται το σύμβολο της ελληνικής κουζίνας. O οδηγός μαγειρικής και ζαχαροπλαστική που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1932 και φέρει το όνομά του, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά «best seller» όλων των εποχών και το βιβλίο που μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων! Έκτοτε κάθε βιβλίο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στον τόπο μας αποκαλείται κοινώς «τσελεμεντές» και καθόλου άδικα!

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές, ήταν ο αρχιμάγειρας και δάσκαλος της γαστριμαργίας που δίδαξε σε ένα ολόκληρο έθνος τις βασικές αρχές της καλής κουζίνας. Με την ευρυμάθεια, τη μεθοδικότητα, το όραμα και την αγάπη του για τους πειραματισμούς καθόρισε τις γευστικές μας προτιμήσεις, καταφέρνοντας να δώσει στην ελληνική κουζίνα μια σαφή ταυτότητα, εξισορροπώντας επιρροές από δύση και ανατολή. Όποιος έχει ανοίξει έστω και ένα από τα βιβλία του καταλαβαίνει αμέσως πόσο επηρεάστηκε από την Γαλλική κουζίνα, καθώς είναι πασίγνωστό ότι, ο Νικόλαος Τσελεμεντές, είναι ο άνθρωπος που δίδαξε σε μια ολόκληρη χώρα την μπεσαμέλ, τη σαντιγί, το πιροσκί, την μπουγιαμπέσα, το κονσομέ, τα καναπεδάκια, το ζελέ και τόσα άλλα! Η μαγειρική του δέχθηκε όμως επιρροές και από τα ταξίδια του για σπουδές στις Η.Π.Α, όπου ήρθε σε επαφή με διάφορες εθνικές κουζίνες και είχε τη δυνατότητα να πειραματιστεί με υλικά που δεν είχε ξανασυναντήσει ποτέ.

Η μαθητεία του Τσελεμεντέ σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Τουρκία και ΗΠΑ τον βοήθησε να ανανεώσει ριζικά την ελληνική κουζίνα με έθνικ στοιχεία και να συστήσει στο εγχώριο κοινό πινελιές γαλλικής, δυτικοευρωπαϊκής, ασιατικής, μεξικανικής, ακόμα και αφρικανικής κουζίνας, αφήνοντας κληρονομιά αυτό που είπαν αργότερα «ελληνική κατά τον Τσελεμεντέ κουζίνα»! Δεν παρέλειψε όμως να εμπλουτίσει τη μαγειρική του και με την αρχαία ελληνική παράδοση καθώς είχε μελετήσει ενδελεχώς την κουζίνα των αρχαίων Ελλήνων αναβιώνοντας παλιές διατροφικές συνήθειες και παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας, και συνήθιζε να δίνει στις δημιουργίες του αρχαιοπρεπή και ποιητικά ονόματα, προσέχοντας ιδιαιτέρως να είναι εύηχα.

Η επιτυχία του Νικόλαου Τσελεμεντέ είναι ότι κατάφερε να κάνει τους Έλληνες να αγαπήσουν τη μαγειρική και να εκτιμήσουν το καλό φαγητό. Όπως συνήθιζε να λέει και ο ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, αυτός ο Τσελεμεντές «έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στο σύγχρονο πολιτισμό»! Ξεκινήστε την νέα χρονιά με το μοναδικό Ημερολόγιο Μαγειρικής του 2020 και απολαύστε τις αυθεντικές συνταγές του μεγαλύτερου Έλληνα σεφ, όλο τον χρόνο!