Η EBU απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς την κοινότητα της Eurovision, μετά τον φετινό τελικό του διαγωνισμού, με αφορμή τις συζητήσεις που προκλήθηκαν στο τηλεοπτικό κοινό, τα ΜΜΕ και τα μέλη της διοργάνωσης. Ο Διευθυντής του Διαγωνισμού, Μάρτιν Γκριν, στην επιστολή αυτή ξεκαθαρίζει τη θέση της Ένωσης και υπογραμμίζει πως ο JJ από την Αυστρία, που κέρδισε το τρόπαιο, νίκησε δίκαια.
«Αγαπημένη και πολύτιμη κοινότητα του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, Η EBU έχει ακούσει και έχει συμμετάσχει στενά στις συζητήσεις μεταξύ των Μελών, των θαυμαστών μας και των ΜΜΕ, μετά τον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision (ESC). Θέλω να συγχαρώ ξανά τον νικητή JJ και την ομάδα του ORF. Η ερμηνεία και το τραγούδι του κέρδισαν δικαίως, ξεκάθαρα και έγκυρα τον Διαγωνισμό και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε παράπλευρη συζήτηση δεν θα επισκιάσει αυτό το επικό επίτευγμα» αναφέρει αρχικά στην επιστολή και συνεχίζει τονίζοντας ότι το σύστημα ψηφοφορίας του ESC έχει πολλά επίπεδα ασφαλείας και ξεκάθαρους κανόνες για την εγκυρότητα του αποτελέσματος: «Το σύστημα ψηφοφορίας του ESC περιλαμβάνει πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας και ένα εκτενές σύνολο κανόνων ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα του αποτελέσματος. Ο συνεργάτης μας στη διαδικασία ψηφοφορίας – η Once Germany GmbH – χρησιμοποιεί πλεονάζοντα συστήματα και πολλαπλές πλατφόρμες ώστε να εξασφαλίζει τη σωστή μετάδοση των ψήφων στο κεντρικό σύστημα.
Για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα συστήματα για την παρακολούθηση και πρόληψη απάτης. Επιπλέον, περισσότεροι από 60 άνθρωποι στην Κολωνία και αρκετοί ακόμη στη Βιέννη και το Άμστερνταμ επιβλέπουν τη διαδικασία ψηφοφορίας σε κάθε χώρα και διατηρούν άμεση επαφή με τηλεπικοινωνιακούς και ραδιοτηλεοπτικούς συνεργάτες παγκοσμίως. Όλα τα αποτελέσματα επαληθεύονται με την αρχή των “8 ματιών” από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και ανώτερα στελέχη της Once, που συλλογικά διαθέτουν πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση ψηφοφοριών».
Ακόμα, ο Διευθυντής του Διαγωνισμού εξήγησε πως τη διαδικασία επιβλέπει και η EY, ένας ανεξάρτητος φορέας, προκειμένου να μην υπάρξει κάποια αδικία: «Ανεξάρτητος παρατηρητής συμμόρφωσης, η EY, επιβλέπει και πιστοποιεί τα αποτελέσματα. Κάθε απόφαση που σχετίζεται με τα αποτελέσματα καταγράφεται και αξιολογείται. Ολόκληρη η διαδικασία, περιλαμβανομένου του υπολογισμού του αποτελέσματος της πλατφόρμας και των ψήφων, ελέγχεται και επαληθεύεται εις βάθος από την EY».
🇪🇺🚨The ESC director Martin Green released a statement after the complaints about the voting system and other events.
Martin said they will check everything and even the promotion tools was used by each delegation. Ala pic.twitter.com/qQzp1k9dwr
— Eurovision News (@EurovisionNewZ) May 23, 2025
Η EBU σχολίασε και το φαινόμενο των οργανωμένων ψήφων από κοινότητες και διασπορές, λέγοντας ότι αυτό πάντα συνέβαινε στη Eurovision:
«Όλη η ψηφοφορία του κοινού, είτε μέσω SMS, κλήσης ή διαδικτυακά, δείχνει στοιχεία κινητοποίησης κοινοτήτων ή διασπορών υπέρ συγκεκριμένων συμμετεχόντων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως προσωπικά χαρακτηριστικά, ιστορικά ζωής, γεωγραφικές σχέσεις και τρέχοντα γεγονότα. Ιστορικά, ο ESC ήταν πάντοτε ανοιχτός σε αυτό, όπως και άλλοι μουσικοί διαγωνισμοί και ριάλιτι προγράμματα» τόνισε ο Μάρτιν Γκριν.
Στην συνέχεια αναφέρει πως η Ομάδα Αναφοράς της Eurovision, που εκπροσωπεί τα μέλη, θα αναλύσει τα δεδομένα της ψηφοφορίας για να δει αν πρέπει να αλλάξει κάτι:
«Κάθε χρόνο η Ομάδα Αναφοράς του Διαγωνισμού, η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπους των Μελών και λειτουργεί εκ μέρους τους, μελετά τα δεδομένα που παρέχει η εταιρεία ψηφοφορίας Once και κάνει συστάσεις για πιθανές ενέργειες που μπορούμε να λάβουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες και τα συστήματά μας παραμένουν ασφαλή και λαμβάνουν υπόψη σύγχρονους εξωτερικούς παράγοντες όπως τεχνολογικές εξελίξεις και επιρροές. Αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί, όπως πάντα, τον Ιούνιο φέτος».
Στο μικροσκόπιο θα τεθεί και η προώθηση που κάνουν οι αποστολές των χωρών στους καλλιτέχνες τους:
«Ένα ακόμη σημείο που η EBU θα εξετάσει είναι η προώθηση των συμμετοχών από τις αποστολές τους και τα συνδεδεμένα μέρη. Αυτή η προώθηση επιτρέπεται από τους κανονισμούς μας και λειτουργεί για να γιορτάζει τους καλλιτέχνες, να ενισχύει το προφίλ τους και να εκκινεί μελλοντικές καριέρες – είναι αναπόσπαστο μέρος της μουσικής βιομηχανίας – αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τέτοια προώθηση δεν επηρεάζει δυσανάλογα τη φυσική κινητοποίηση κοινοτήτων και διασπορών που παρατηρείται σε κάθε διαδικασία ψηφοφορίας κοινού στην ψυχαγωγία».
Τέλος, η Ένωση διευκρίνισε και τον λόγο που κάθε άτομο μπορεί να δώσει έως και 20 ψήφους, κάτι που επίσης θα επανεξεταστεί:
«Ένα ακόμη παράδειγμα είναι ο αριθμός ψήφων που επιτρέπουμε ανά άτομο – 20 ανά μέθοδο πληρωμής. Αυτό έχει σχεδιαστεί ώστε να διασφαλίζει ότι κοινό όλων των ηλικιών μπορεί να ψηφίσει για περισσότερα από ένα αγαπημένα τραγούδια και δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποδείξεις ότι επηρεάζει δυσανάλογα το τελικό αποτέλεσμα – αλλά το ερώτημα έχει τεθεί και έτσι θα το εξετάσουμε».
Τέλος, ο Διευθυντής του Διαγωνισμού, Μάρτιν Γκριν, επισήμανε ότι θα συνεχίσει τη συζήτηση με τα Μέλη της EBU για όλα τα παραπάνω:
«Η EBU κι εγώ θα ζητήσουμε, όπως πάντοτε, τις απόψεις των Μελών μας για αυτό και άλλα θέματα», ενώ κλείνοντας την επιστολή, ο Μάρτιν Γκριν επανέλαβε το συγχαρητήριο μήνυμά του στον JJ και την αυστριακή αποστολή:
«Θα κλείσω όπως άρχισα, συγχαίροντας τον JJ και το ORF που κέρδισαν τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2025».
