Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Οταν ΣΚΑΪ και “Καθημερινή” στενοχωρούν το Μαξίμου – Η κριτική και τα μηνύματα των αδελφών Αλαφούζου στην κυβέρνηση

Δείτε το ρεπορτάζ

Οπως στον δανεισµό πρέπει οι δανειολήπτες να διαβάζουν τα µικρά γράµµατα στη σύµβαση, έτσι και στις εφηµερίδες είναι πάντα χρήσιµο να διαβάζει κανείς πίσω από τις λέξεις. Διότι τις περισσότερες φορές οι έµπειροι δηµοσιογράφοι στις πιο έγκυρες εφηµερίδες περνάνε τα µηνύµατα που θέλουν µε έµµεσο και όχι µε βερµπαλιστικό τρόπο.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι αυτό της ιστορικής για την εγχώρια Κεντροδεξιά (και όχι µόνο) «Καθηµερινής», η οποία κατά διαστήµατα δείχνει, µε θεσµικό µεν τρόπο και σε συγκεκριµένες φυσικά δόσεις, αλλά απολύτως ξεκάθαρα, τα δόντια της προς την κυβέρνηση, ενίοτε και προς τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και το κάνει είτε µε το κύριο άρθρο της, το οποίο συχνά είναι µια στο καρφί και µια στο πέταλο, είτε και µε στοχευµένη αρθρογραφία, παραπολιτικά σχόλια, ακόµα και µε τις γελοιογραφίες, που συνιστούν παραδοσιακά ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία του φύλλου. Το αντικείµενο συνήθως είναι η πίεση για επιτάχυνση των µεταρρυθµίσεων, οι αναφορές για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο, η ανάγκη για πιο θεσµική λειτουργία του κράτους.

 

Το γεύμα με τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Παπαχελά και τα διευθυντικά στελέχη της “Καθηµερινής”

Οι πιο προσεκτικοί αναγνώστες µπορούν µέσα από τα σχετικά δηµοσιεύµατα εύκολα να αντιληφθούν σε τι φάση βρίσκονται κατά καιρούς οι σχέσεις της εργοδοσίας αλλά και της διεύθυνσης της εφηµερίδας µε τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του, αλλά και ποιοι είναι οι αρεστοί υπουργοί και ποιοι στο στόχαστρο. Τα µηνύµατα, όµως, στέλνονται µέσω και της προνοµιακής προβολής που εσχάτως απολαµβάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγες εβδοµάδες, άλλωστε, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προσκληθεί σε γεύµα που του παρέθεσε στα γραφεία της εφηµερίδας ο Θέµης Αλαφούζος, ενώ το «παρών», φυσικά, έδωσαν ο Αλέξης Παπαχελάς και τα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη της «Καθηµερινής», καθώς και δηµοσιογράφοι του οµίλου.

 

Η στάση του ΣΚΑΪ

Την ίδια στιγµή, ανάλογη είναι και η προσέγγιση έναντι της κυβέρνησης σε αυτό το τελευταίο διάστηµα πριν από τις ευρωεκλογές τόσο της τηλεόρασης όσο και του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ. Χαρακτηριστική είναι η στάση του ιδιοκτήτη των δύο Μέσων, Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος µε φόντο τα ποδοσφαιρικά δρώµενα κυρίως δεν παραλείπει να αφήνει σαφείς αιχµές είτε για τους χειρισµούς της κυβέρνησης στο εν λόγω µέτωπο είτε απευθείας προς τον αρµόδιο αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Βρούτση. Ανάλογη, φυσικά, είναι και η γραµµή της ναυαρχίδας του Νέου Φαλήρου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συστηµατικά αποστάσεις από τις κεντρικές παραµέτρους του κυβερνητικού έργου. Το αντίθετο, θα έλεγε κανείς…

 

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο SECRET της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 27/4/2024

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου