Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Στο «παρά ένα» των εκλογών μοιράζουν κρατικό χρήμα μέσω της ΕΡΤ σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και ΟΦΗ

Το «πράσινο φως» για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του ΟΦΗ έδωσε η κυβέρνηση στη διοίκηση της ΕΡΤ, έπειτα από ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιάννης Δρόσος.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «στη συνάντηση εξετάστηκαν οι συνεργασίες της ΕΡΤ με ομάδες της Super League 1 και Super League 2. Η ΕΡΤ προσφέρει στο ελληνικό κοινό δωρεάν πρόσβαση στο λαοφιλέστερο αθλητικό προϊόν. Μετά μάλιστα την αναδιάρθρωση των ελληνικών επαγγελματικών πρωταθλημάτων και την εισαγωγή αγώνων play off και play on, το πρωτάθλημα της Super League 1 αποκτά ακόμη μεγαλύτερο αθλητικό και τηλεοπτικό ενδιαφέρον. Στη συνάντηση εγκρίθηκαν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΡΤ έναντι της Super League 2. Επίσης, αποφασίστηκε να υιοθετηθούν οι προσφορές των ομάδων ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για την απόκτηση του συνόλου των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους από την δημόσια τηλεόραση. Για όλες τις περιπτώσεις ζητήθηκε από το ΔΣ της ΕΡΤ, σε συνεδρίασή του μετά τις εκλογές, και πάντως έγκαιρα ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος, να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες».

Τι σημαίνουν τα παραπάνω στην πράξη; Ότι, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει «γη και ύδωρ» στον ΠΑΟΚ, αλλά και στην ΑΕΚ και τον ΟΦΗ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, η συμφωνία της κρατικής τηλεόρασης με τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη είναι ύψους 10,5 εκατ. ευρώ ετησίως για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων των νταμπλούχων Ελλάδας τα επόμενα τρία χρόνια. Κατά πληροφορίες, ανάλογο ποσό θα πάρει και η ΑΕΚ, προκειμένου να «μετακομίσει» από τη NOVA στην ΕΡΤ. Η συμφωνία με τον ΟΦΗ, δε, φέρεται να ανέρχεται σε ένα ποσό της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ.

 

Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ καλείται να επιβεβαιώσει την Παρασκευή τη συμφωνία για παροχή:

• 20.956.000 ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ Παναθηναϊκού, Άρη, Ατρόμητου, Λαμίας, Ξάνθης, Παναιτωλικού και Απόλλωνα Σμύρνης (Super League 1)

• 16.500.000 για τις ομάδες της Super League 2

• 2.250.000 για τις ομάδες της Football League

 

Στα τηλεοπτικά δικαιώματα προστίθενται:

• 10.500.000 για τον ΠΑΟΚ

• 10.500.000 για την ΑΕΚ

• 2.500.000 για τον ΟΦΗ

Η συμφωνία είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο παρασκήνιο, καθώς το ποσό κρίνεται ιδιαιτέρως μεγάλο, δεδομένων των ποσών που έχουν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια και δεδομένων των ποσών στα οποία κινείται ο ανταγωνισμός. Επιπλέον, η ΕΡΤ δεν έχει προϋπολογίσει το συγκεκριμένο ποσό, ενώ υπενθυμίζεται ότι υπόκειται σε περιορισμούς, που συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Το προεκλογικό «ρουσφέτι» στον ΠΑΟΚ είχε ήδη καταγγείλει ο Ολυμπιακός στον Άρειο Πάγο και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και θέτοντας ζήτημα ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του ΔΣ της ΕΡΤ. Προεκλογικές σκανδαλώδεις συμφωνίες είχαν εξάλλου καταγγείλει και οι εργαζόμενοι της κρατικής τηλεόρασης, με σχετική ανακοίνωσή τους προ ολίγων ημερών.

 

 

 

 

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου