Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Σάλος με το ντοκιμαντέρ του Netflix που εμφανίζει τον Μέγα Αλέξανδρο ερωτευμένο με τον Ηφαιστίωνα

“Ίσως ήταν ο μεγαλύτερος έρωτάς του” λέει η δρ Σαλίμα Ικράμ

Το ντοκιμαντέρ “Alexander: The Making of a God”, το οποίο εξερευνά τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεκίνησε να προβάλλεται στο Netflix στις 31/1.

Ωστόσο, το γεγονός πως ο μεγάλος στρατηλάτης της αρχαιότητας παρουσιάζεται ως ομοφυλόφιλος έχει προκαλέσει πολλές αρνητικές αντιδράσεις.
Δείτε το τρέιλερ

Σάλος με το φιλί Μέγα Αλεξάνδρου και Ηφαιστίωνα

Η streaming υπηρεσία αναφέρει στην περίληψη του ντοκιμαντέρ:

«Μέσα από συνεντεύξεις και με ειδικούς και καθηλωτικές αναπαραστάσεις αποκαλύπτεται η μοναδική ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η επιθυμία του να κατακτήσει τον κόσμο».

Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα ιστορικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αν ο Ηφαιστίωνας και ο Μ. Αλέξανδρος ήταν πράγματι εραστές και όχι μόνο στενοί φίλοι, το Netflix απλώς αλλοιώνει την ιστορία.

Η σκηνή που συγκεντρώνει αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται στα πρώτα δέκα λεπτά του εναρκτήριου επεισοδίου της σειράς, όπου ο Μακεδόνας βασιλιάς, έπειτα από μια πάλη με τον Ηφαιστίωνα, φιλάει στο στόμα και στο σώμα τον φίλο του.

Επίσης, ανταλλάσσουν μερικά τρυφερά χάδια, με τον Πτολεμαίο να τους κοιτάζει και να λέει στον Αλέξανδρο:

«Καλό θα ήταν ο βασιλιάς να φοράει ρούχα».

 

“Ο Ηφαιστίωνας ίσως ήταν ο μεγαλύτερος έρωτας του Μεγάλου Αλεξάνδρου”

«Ο Ηφαιστίωνας δεν ήταν απλώς ένας αγαπημένος σύντροφος, αλλά ίσως ο μεγαλύτερος έρωτάς του», λέει η δρ Σαλίμα Ικράμ, καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, στο πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς «Αλέξανδρος: Η γέννηση ενός θεού».

Η τηλεοπτική σειρά του Netflix περιλαμβάνει έξι επεισόδια, τα οποία είναι όλα διαθέσιμα και διαρκούν από 30 έως και 44 λεπτά. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Χιου Μπαλαντάιν.

Στην τηλεοπτική σειρά εμφανίζονται και διάφοροι ειδικοί, όπως ιστορικοί και αρχαιολόγοι, μεταξύ των οποίων η καταξιωμένη Ελληνίδα αρχαιολόγος Καλλιόπη Λημναίου-Παπακώστα.

Με τίτλο «The Boy King», το επεισόδιο εξηγεί πώς ο Αλέξανδρος ανέβηκε στην εξουσία στη Μακεδονία.

 

Ποιοι υποστηρίζουν πως ήταν εραστές

Μέσα από δραματικές αναπαραστάσεις, απεικονίζει τον ίδιο και τον Ηφαιστίωνα ως ρομαντικούς εραστές αλλά και στενούς φίλους, που συνεργάστηκαν σε επαγγελματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Τον Αλέξανδρο υποδύεται ο Μπακ Μπρεϊθγουέιτ και τον Ηφαιστίωνα ο Γουίλ Στίβενς.

Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε το 356 π.Χ., εποχή κατά την οποία, όπως σημειώνει η σειρά του Netflix, οι σχέσεις μεταξύ ανδρών ήταν συνηθισμένες, σύμφωνα με το moviemaker.com.

Ένας άλλος σύγχρονος ιστορικός που έχει εκφράσει την άποψη ότι ο Ηφαιστίωνας και ο Αλέξανδρος ήταν κάτι περισσότερο από απλοί φίλοι είναι ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ. Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας της Βρετανίας, υπηρέτησε ως ιστορικός σύμβουλος του Όλιβερ Στόουν στην ταινία «Αλέξανδρος» του 2004 με τον Κόλιν Φάρελ στον ομώνυμο ρόλο και τον Τζάρεντ Λέτο στο ρόλο του Ηφαιστίωνα.

Πράγματι, στο βραβευμένο –μη μυθοπλαστικό βιβλίο του– για τον Μέγα Αλέξανδρο, το 1973, ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ γράφει στη σελίδα 56:

«Ο Ηφαιστίωνας ήταν ο άνδρας που αγάπησε ο Αλέξανδρος και για το υπόλοιπο της ζωής τους η σχέση τους παρέμεινε τόσο στενή όσο είναι πλέον ανεπανόρθωτη: Ο Αλέξανδρος ηττήθηκε μόνο μία φορά, έλεγαν οι κυνικοί φιλόσοφοι πολύ μετά τον θάνατό του, και αυτή ήταν από τους μηρούς του Ηφαιστίωνα».

Ένα από τα κυριότερα αρχαία κείμενα που περιγράφει τη σχέση μεταξύ των δύο ανδρών είναι εκείνο του Κόιντου Κούρτιου Ρούφου, ενός Ρωμαίου συγκλητικού, που πιστεύεται ότι έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ., περίπου 400 χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 323 π.Χ. Ο ίδιος έγραψε μία από τις κυριότερες σωζόμενες αφηγήσεις για τη ζωή του Μακεδόνα στρατηλάτη, με τίτλο «Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Μάλιστα, ο Κόιντος Κούρτιος Ρούφος εξηγεί:

«Ο Ηφαιστίωνας ήταν μακράν ο πιο αγαπητός από τους φίλους του βασιλιά – είχε μεγαλώσει μαζί με τον Αλέξανδρο και μοιραζόταν όλα τα μυστικά του. Κανένα άλλο πρόσωπο δεν είχε το προνόμιο να συμβουλεύει τον βασιλιά τόσο ειλικρινά όσο αυτός. Όμως, ασκούσε αυτό το προνόμιο με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνεται ότι το παραχωρούσε ο Αλέξανδρος, παρά ότι το διεκδικούσε ο ίδιος ο Ηφαιστίωνας».

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου