Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

ΣΕΠΚΤΒ&Π: Ευνοούνται μόνο συγκεκριμένες εταιρίες παραγωγής

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου – Τηλεόρασης – Βίντεο και Πολυμέσων για την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό κινηματογράφο, κάνοντας λόγο ανάμεσα στα άλλα για διακρίσεις για τις οποίες υπεύθυνο είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. 

Ο Σύνδεσμος μιλά για την ανάγκη να χτιστεί ένα νέο γερό και αξιόπιστο οικοδόμημα που δεν θα απορρίπτει τις προτάσεις “εμπορικών” παραγωγών, θα μοιράσει την πίτα σε περισσότερους δημιουργούς και θα αυξήσει τη χρηματοδότηση των ταινιών. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Ελπίζαμε ότι ο Ν 3905/2010 θα έδινε μια δυναμική ώθηση για να αναπτυχθεί η ελληνική κινηματογραφία δια μέσου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου – ΕΚΚ και πολλές ελπίδες επενδυθήκαν σε αυτό, που αποδείχτηκαν τελικά φρούδες.

Δεν θα αναφερθούμε στα εισαγγελικά πορίσματα που ανέδειξαν μια περίεργη πρακτική στον τρόπο επιλογής των χρηματοδοτούμενων ταινιών και στην οικονομική διαχείριση, αυτό αφορά την δικαιοσύνη, αλλά δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι το ήδη τρομακτικό χαμηλό ποσό με το οποίο επιδοτείται από το Υπουργείο Οικονομικών το ΕΚΚ, 6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως περίπου, τα 4 εκατομμύρια αποτελούν δαπάνες προσωπικού, διευθυντών και παρουσία των εκπροσώπων του ΕΚΚ σε διάφορα φεστιβάλ, marketing, διαφήμιση και ταξίδια.

Αναρωτιόμαστε, με ποια χρήματα θα γυρίζονται οι ταινίες και πως θα «ανταγωνιζόμαστε» τις χώρες στα βόρεια σύνορά μας, που κάθε χρόνο επενδύουν από 10 εκατομμύρια € (τα ποιο λίγα) και πάνω…

Τα τελευταία 2 χρόνια, εκεί που το προσωπικό αριθμούσε περίπου 15 άτομα, υπερδιπλασιάστηκε, οι δε διευθύνσεις από 1 έγιναν 4, και οι επιτροπές αριθμούν πλέον τα 6, όπου κάποια μέλη εκ περιτροπής αλλάζουν ρόλο και από κριτές γίνονται κρινόμενοι – επωφελούμενοι. Σε αυτές τις επιτροπές ενίοτε συμμετέχουν και υπάλληλοι του ΕΚΚ. Αναρωτιόμαστε….  στέρεψε η κινηματογραφική «κοινότητα» από μέλη ;

Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουμε την εντύπωση ότι ευνοούνται μόνο συγκεκριμένες εταιρίες παραγωγής, έχοντας αυτές διαπρέψει λαμπρά κάτω από τις προστατευτικές φτερούγες του ΕΚΚ, παράγοντας συχνά ταινίες που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έκαναν ούτε 100 εισιτήρια, σαν να εργάζονται σε αργομισθία του Δημοσίου.

Αντιθέτως, προτάσεις εμπορικών παραγωγών συστηματικά απορρίφθηκαν και απορρίπτονται … με τις ποιο απίθανες δικαιολογίες …

Ο δε μηχανισμός επιλογής των σχεδίων, με έναν Πρόεδρο που ουσιαστικά δεν έχει την δυνατότητα να ασκεί τα καθήκοντα του όπως σε μια φυσιολογική ΑΕ, δείχνει τις αδυναμίες του όλου εγχειρήματος του νόμου.

Η επιμονή να ενισχύονται μόνο οι «καλλιτεχνικές» ταινίες χωρίς καμία αξιολόγηση της εμπορικότητάς τους, αναπαράγει εδώ και πολλές δεκαετίες μια πτωχευμένη πλέον φιλοσοφία και ιδεολογία.

Ο ΣΕΠΚΤΒ&Π εύχεται ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, να κάνει τα δέοντα με το ΕΚΚ, καταργώντας τον Ν. 3905/2010, κάνοντας tabula rasa μιας κατάστασης που δεν οδηγεί πουθενά και να χτίσει νέα θεμέλια σε ένα οικοδόμημα που οφείλει να είναι αποδοτικό, αποτελεσματικό, ευέλικτο, αξιοκρατικό στις επιλογές του και με στόχο την διάδοση της Ελληνικής κινηματογραφίας σε όλο τον κόσμο.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου