Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Οι εκδοτικές αλχημείες του Φιλιππάκη της «Δημοκρατίας»

Τέσσερις εφημερίδες, τέσσερις διαφορετικοί εκδότες και διαφορετικές εταιρείες, των οποίων η δομή αλλάζει συνεχώς, συνθέτουν τον εκδοτικό όμιλο του κ. Γιάννη Φιλιππάκη. Για την ακρίβεια, στην «Εστία» δεν εμφανίζεται ως εκδότης, αλλά ως πρόεδρος Δ.Σ. ο Γιάννης Φιλιππάκης, στην «Espresso» ως εκδότης ο κ. Γιώργος Πούλιος, στη «Δημοκρατία» ο κ. Φιλιππάκης αλλάζει ρόλο και εμφανίζεται ως εκδότης, χωρίς στην ταυτότητα να υπάρχει πρόεδρος Δ.Σ., ενώ στη «Live Sport» ως εκδότης εμφανίζεται ο κ. Βασίλης Βέργης. Για την πορεία της εφημερίδας, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία, καθώς εκδόθηκε από τη νέα εταιρεία στις αρχές του 2018. Υπάρχει, όμως, ο ισολογισμός της εταιρείας Φιλιππάκη που την εκδίδει και δείχνει ότι στο τέλος του 2017 η εταιρεία Αθλητική Ενημέρωση ήταν σφραγίδα, με αρνητική καθαρή θέση 78.000 ευρώ και υποχρεώσεις 117.000 ευρώ και μηδενικό τζίρο.

 

 

Μέτοχοι της εταιρείας είναι η Νέα Κτηματική Α.Ε. και η Σοφοκλής Σάββας Ανώνυμη Ξενοδοχειακή Τουριστική Τεχνική Εταιρεία, ενώ δεν είναι γνωστό με τι κεφάλαια εκδόθηκε η «Live Sport» το 2018, δεδομένου ότι δεν προκύπτει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που να κάλυπτε τουλάχιστον την «τρύπα» στα ίδια κεφάλαια και να έδινε κεφάλαιο κίνησης στις εταιρείες. Η Νέα Κτηματική διοικείται από τους Μπουλουγούρη Βασίλειο-Δημήτριο (αντιπρόεδρο), Βαρότση Δάντη και Αντώνιο Λαυρέντιο (πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο) και Καρτελιά Κωνσταντίνο-Σωκράτη (μέλος Διοικητικού Συμβουλίου). Οι ισολογισμοί της Νέας Κτηματικής αναζητούνται από το 2014, αλλά φαίνεται ότι κανένας αρμόδιος δεν ενοχλείται, ενώ ο έτερος μέτοχος είναι μια ξενοδοχειακή εταιρεία στη Μαγνησία με ετήσιο τζίρο της τάξης των 90.000 ευρώ. Εκτός κι αν όλα αυτά που φαίνονται στο ΓΕΜΗ έχουν αλλάξει χωρίς να υπάρχει ενημέρωση. 

εγγυήσεις

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι από τον ισολογισμό του 2016 της «Σοφοκλής Σάββας» προκύπτει ότι «υφίστανται μη εμπράγματες εγγυήσεις προς την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. την 31η/12/2016 α) παροχή εγγύησης για σύμβαση ανοικτού αλληλόχρεου έναντι 1.300.000,00 ευρώ β) σύμβαση τοκοχρεολυτικού δανείου έναντι 756.638,75 ευρώ και γ) ομολογιακό δάνειο έναντι 1.915.716,04 ευρώ. Υφίσταται εμπράγματη εγγύηση ύψους 200.000,00 υπέρ Π. Σαλβάρη για σύμβαση δανείου ύψους 180.000,00». Και το ερώτημα είναι πώς μια εταιρεία με πάγια 554.000 ευρώ και καθαρή θέση επίσης 554.000 κάνει πάρτι εγγυήσεων. Πιθανόν ο κ. Φιλιππάκης να γνωρίζει περισσότερα επ’ αυτού του παράδοξου φαινομένου.
Βέβαια, δεν είναι το μόνο παράδοξο που συμβαίνει στον Ομιλο Φιλιππάκη, όπου οι εταιρείες μεταλλάσσονται συνεχώς και χάνεται ο λογαριασμός, όπως συνέβη με τη συγχώνευση της Δημοκρατικός Τύπος και της Εστίας Επενδυτικής, μετόχου της εφημερίδας «Εστία».

 

«Φούσκωσαν» κατά 8 εκ. τα κεφάλαια με αρνητική θέση 5,85 εκ. ευρώ

 

Σύμφωνα με σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης, η αξία της Εστίας Επενδυτικής αποτιμήθηκε σε 10.155 ευρώ, όσο είναι τα ίδια κεφάλαιά της ή, αλλιώς, η καθαρή της θέση. Τα περίεργα αρχίζουν με τη Δημοκρατικός Τύπος, όπου στο σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης αναφέρεται πως τα ίδια κεφάλαια είναι 2,141 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση 5,876 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι στον ισολογισμό του 2016, βάσει του οποίου έχει γίνει η συγχώνευση, το σύνολο της καθαρής θέσης είναι 2,141 εκατ. ευρώ, ζητείται μια πειστική εξήγηση πώς τα 2,141 εκατ. ευρώ έγιναν 5,876 εκατ. ευρώ. Γιατί εδώ δεν πρόκειται για ψωμιά που ευλόγησε ο Χριστός, αλλά για συγκεκριμένα μεγέθη. Ομως, όλα έχουν την εξήγησή τους. Τα 5,876 εκατ. ευρώ εμφανίζονται ως αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εστίας Επενδυτικής, η οποία είναι η απορροφώσα εταιρεία. Ετσι, η νέα εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 5,876 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, η νέα εταιρεία από τη συγχώνευση «φούσκωσε» το μετοχικό της κεφάλαιο με αξίες που δεν υπάρχουν. Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό αν κάποιος αναλογιστεί ότι ο ορκωτός λογιστής στις οικονομικές καταστάσεις του 2017 αναφέρει ότι:
1Δεν έχει γίνει απομείωση αποθεμάτων 861.000 ευρώ και τα ίδια κεφάλαια είναι ισόποσα αυξημένα.
2 Δεν έχει γίνει πρόβλεψη 188.000 για αγωγές τρίτων, με αποτέλεσμα τα κέρδη και τα ίδια κεφάλαια να είναι ισόποσα αυξημένα.
3 Δεν έχει γίνει πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού 326.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα τα ίδια κεφάλαια.
4 Δεν έχει γίνει πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων 720.000 ευρώ, με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια να είναι ισόποσα αυξημένα.
5Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, η εταιρεία θεωρεί τα έξοδα λανσαρίσματος εφημερίδων ως άυλα περιουσιακά στοιχεία και τα αποσβένει με συντελεστή 10%. Αυτό έχει ως συνέπεια τα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά 5,9 εκατ. ευρώ.

 

Από τις παραπάνω παρατηρήσεις του ορκωτού, αν αθροιστούν, προκύπτει ότι τα ίδια κεφάλαια είναι φουσκωμένα κατά τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ. Ετσι, η πραγματική καθαρή θέση είναι αρνητική: 5,85 εκατ. ευρώ.  Τώρα, πώς γίνεται η αρνητική καθαρή θέση των 5,85 εκατ. ευρώ να γίνεται θετική κατά 5,876 εκατ. ευρώ, δηλαδή να «φουσκώνει» κατά 11,7 εκατ. ευρώ, είναι ένα ερώτημα που δεν έχει λύσει η λογιστική επιστήμη. Οπως δεν έχει επιλύσει η νομική επιστήμη πώς γίνεται να κάνεις τέτοια τρικ και να μένεις στο απυρόβλητο. Και, φυσικά, αυτό δεν συνδέεται με το γεγονός ότι ο κ. Φιλιππάκης συνευρίσκεται καθημερινά με τον κ. Παπαγγελόπουλο, που, μετά τη θητεία του στην ΕΥΠ επί Ν.Δ., έχει αναλάβει την «κάθαρση» για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, με τελευταίο του… κατόρθωμα το μέγα φιάσκο της Novartis.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου