Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Δημοσκόπηση Metron Analysis για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ντέρμπι» Αχτσιόγλου – Κασσελάκη – Τα σενάρια β’ γύρου

Δείτε αναλυτικά

Η Έφη Αχτσσιόγλου και Ο Στέφανος Κασσελάκης -όπως δείχνει η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis- θα «κονταροχτυπηθούν» για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, στις εσωκομματικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ» και τα στοιχεία της ανέλυσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς. Ως προς τη μεθοδολογία της, η έρευνα στηρίζεται σε ένα δείγμα 1001 ατόμων. Όμως, εντός του συνολικού δείγματος στέκεται και σε δύο κρίσιμα υποσύνολα, αυτά που αφορούν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και αυτούς θα πάνε σίγουρα ή είναι πιθανό να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή. Δηλαδή, η έρευνα μετρά απήχηση των υποψηφίων στο γενικό κοινό, στο κοινό των ψηφοφόρων και στους ανθρώπους που θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης, στο ευρύ κοινό η Έφη Αχτσιόγλου έχει καθαρό προβάδισμα, το οποίο ωστόσο μειώνεται στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όταν ερωτούνται εκείνοι που θα πάνε να ψηφίσουν – και άρα θα κρίνουν το αποτέλεσμα – τότε ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται.

metron_29

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας

Στην προτίμηση για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Στο σύνολο των ψηφοφόρων προηγείται επίσης η Έφη Αχτσιόγλου με 35% έναντι 19% του Στ. Κασσελάκη. Ακολουθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 12%, ο Ν. Παππάς με 4% και ο Στ. Τζουμάκας με 3%.
  • Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου προηγείται καθαρά με 41% έναντι 35% του Στέφανου Κασσελάκη. Ακολουθεί ο Ν. Παππάς με 8%, ο Ευ. Τσακαλώτος με 7% και ο Στ. Τζουμάκας με 1%.
  • Ωστόσο, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που σίγουρα θα προσέλθουν να ψηφίσουν ο Στ. Κασσελάκης προηγείται με 39% έναντι 31% της Έφης Αχτσιόγλου. Τρίτος ο Ευκλ. Τσακαλώτος με 13% ενώ από 3% συγκεντρώνουν Ν. Παππάς και Στ. Τζουμάκας.
metron_syriza26

 

Τα σενάρια για τον β’ γύρο

Επειδή είναι πιθανόν να υπάρξει και δεύτερο γύρος, η έρευνα κάνει και σχετική ερώτηση για δεύτερο γύρο με συμμετοχή Αχτσιόγλου και Κασσελάκη. Και πάλι τα ποσοστά μετατοπίζονται όσο πηγαίνουμε προς το εσωκομματικό δυναμικό που θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία.

  • Στο σύνολο των ερωτηθέντων η Έφη Αχτσιόγλου συγκεντρώνει 52% έναντι 25% του Στ. Κασσελάκη.
  • Στους ψηφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου συτγκεντρώνει 52%, έναντι 39% του Στ. Κασσελάκη.
  • Στους ψηφοφόρους που θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν ο Στ. Κασσελάκης προηγείται με 45% έναντι 44% της Έφης Αχτσιόγλου.
metron_syriza12

 

Προβάδισμα για Αχτσιόγλου στην «παράσταση νίκης»

Εάν πάμε τώρα στην «παράσταση νίκης» των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στο δείγμα των ερωτηθέντων παρατηρούμε ένα προβάδισμα της Έφης Αχτσιόγλου σε όλες τις κατηγορίες, που όμως είναι σαφώς μικρότερο μεταξύ εκείνων που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Έτσι στο σύνολο των ερωτηθέντων το 44% εκτιμά ότι θα κερδίσει η Έφη Αχτσιόγλου και το 23% ο Στέφανος Κασσελάκης, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 49% και 30% και ανάμεσα σε αυτούς που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία το 37% βλέπει νίκη Αχτσιόγλου και το 33% νίκη Κασσελάκη.

Να σημειωθεί ότι λόγω τη υφής της ερώτησης καταγράφονται και ποσοστά των υπολοίπων υποψηφίων με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να είναι τρίτος στο γενικό κοινό και σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν και τον Νίκο Παππά να να έχει ισχυρότερη παράσταση νίκης από τον πρώην υπουργό Οικονομικών μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: 

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Η εικόνα των υποψηφίων

Ενδιαφέρον έχει πώς διαμορφώνεται η εικόνα των υποψηφίων ως προς συγκεκριμένα ερωτήματα. Η Έφη Αχτσιόγλου έχει κατοχυρώσει εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι πιο ενωτική και ότι μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του κόμματος και ως ένα βαθμό να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αντιμετωπίζεται γενικά ως «ενωτικός» όμως εντός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως αυτών που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία αντιμετωπίζεται ως κάποιος που μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά, να βελτιώσει την εικόνα και τον λόγο του κόμματος και να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έτσι ως προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 39% πιστεύει ότι o Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος, έναντι 37% της Έφης Αχτσιόγλου, το 35% πιστεύει ότι θα βελτιώσει την εικόνα του κόμματος, έναντι 39% της κ. Αχτσιόγλου, και το 40% πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τον Κυρικάκο Μητσοτάκη. Αντίστοιχα, σε αυτούς που θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, το 43% πιστεύει ότι μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 29% της Έφης Αχτσιόγλου, το 38% ότι μπορεί να βελτιώσει την εικόνα και τον λόγο του κόμματος, έναντι 32% της κ. Αχτσιόγλου, ενώ το 40% πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει στο μέλλον τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Αχτσιόγλου 29%). Αντιθέτως, οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά, με την εξαίρεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

metron_syriza25

Αμφίρροπη μάχη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα της έρευνας, το εσωκομματικό κοινό σκέφτεται διαφορετικά από το γενικό κοινό. Στο γενικό κοινό η Έφη Αχτσιόγλου φαντάζει μια πιο λογική υποψηφιότητα, άλλωστε είναι πιο γνωστή και έχει μια διαδρομή και ως υπουργός και ως βουλευτής. Αντιθέτως, στο εσωκομματικό κοινό φαίνεται η εκλογική ήττα να «εσωτερικεύεται» ως ανάγκη για μια ηγεσία που να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και έτσι να κερδίσει εκλογές. Αυτό τροφοδοτεί την απήχηση του Στέφανου Κασσελάκη.

Ωστόσο, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι πάμε για μια εκλογή τύπου «ντέρμπι», όπου οι διαφορές θα είναι μικρές όποια / όποιος και εάν κερδίσει την εκλογή. Μένει να δούμε εάν αυτό θα είναι αφετηρία μιας ανασυγκρότησης ή νέων διαιρέσεων και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. 

Η ταυτότητα της έρευνας

tautotita_metron

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου