Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 6,5% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι κυβέρνηση θέλουν οι ψηφοφόροι – Τα σενάρια

Προβάδισμα Μητσοτάκη στις προτιμήσεις για πρωθυπουργός

Στο 6,5% διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Το κυβερνών κόμμα, 10 ημέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, δείχνει να παγιώνει τη διαφορά του σε ένα ποσοστό άνω του 6%, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των απωλειών που είχε μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν «τσιμμπήσει» μισή μονάδα προς τα πάνω στα ποσοστά τους, πιέζοντας ολοένα και περισσότερο τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από τις 4 έως τις 7 Μαΐου και αποτυπώνει το κλίμα λίγο πριν το σημαντικό debate των αρχηγών που θα διεξαχθεί αύριο στις 21:00.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενόψει της 21ης Μαΐου, έχουν τα στοιχεία της έρευνας για την εκτίμηση κατανομής των αναποφάσιστων, που παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας το 12% του εκλογικού δυναμικού, αλλά και η εκτίμηση κατανομής των εδρών, με όλα τα σενάρια, για κάθε πιθανή περίπτωση.

Μετά τις κάλπες… η επόμενη μέρα

Η δημοσκόπηση ξεκινά με το ερώτημα για… την επόμενη μέρα. Τι περιμένουν οι ψηφοφόροι για αυτοδύναμη ή κυβέρνηση συνεργασίας. Τα στοιχεία που αναδεικνύει η Pulse αφορούν τόσο το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία και να πάμε σε νέες εκλογές, πιθανότατα στις 2 Ιουλίου.

Προβάδισμα Μητσοτάκη στις προτιμήσεις για πρωθυπουργός

Ένα σημαντικό ερώτημα, το οποίο τίθεται και ως το βασικό δίλημμα της κάλπης για την 21η Μαΐου, ειναι οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων στο ποιον θέλουν να έχουν πρωθυπουργό.

Στο συγκεκριμένο ερώτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σαφές προβάδισμα με 38%, έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα και 8% του Νίκου Ανδρουλάκη. Σημαντικό ποσοστό καταλαμβάνει και η απάντηση «κανένας», με 20%.

Στο 6,5% η διαφορά με αναγωγή επί των εγκύρων

Το βασικό στοιχείο κάθε δημοσκόπησης είναι τα ποσοστά. Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζεται αναμφισβήτητα πρώτη, παγιώνοντας μία διαφορά άνω του 6% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συγκεκριμένη έρευνα, η διαφορά στην αναγωγή επί των εγκύρων διαμορφώνεται στο 6,5%.

Το πρώτο σενάριο εκτίμησης για αναποφάσιστους και έδρες

Η ψήφος των αναποφάσιστων είναι ικανή να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα, ακόμη και στα απόλυτα νούμερά του, καθώς το 12% του εκλογικού σώματος δεν έχει καταλήξει ακόμα στην προτίμησή του.

Το πρώτο σενάριο «βάζει» τη Νέα Δημοκρατία με 120 έδρες στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ με 34, κάτι που σημαίνει ότι μία πιθανή μεταξύ τους συνεργασία, δίνει σχηματισμό κυβέρνησης ,με 154 βουλευτές.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι σχεδόν οι μισοί από τους αναποφάσιστους δεν έχουν καταλήξει ούτε στο πού είναι πιο κοντά και ως εκ τούτου, το τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να έχει διαφορές.

Το δεύτερο σενάριο για αναποφάσιστους και έδρες

Στο δεύτερο σενάριο για την πιθανή κατανομή των αναποφάσιστων και την κατανομή των εδρών, η Νέα Δημοκρατία μπαίνει στη Βουλή με 118 έδρες και το ΠΑΣΟΚ με 35 έδρες. Και στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει μαθηματική πιθανότητα για σχηματισμό κυβέρνησης, με 153 έδρες συνολικά.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00