Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

ACTION 24: Ο Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει το φόρο ασφαλίστρων στα αυτοκίνητα από τις αρχές του 2024

Όσα αποκάλυψε ο Υπουργός

Η οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα για την Ελλάδα. Με βάση στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα, το 2021 είχαµε 608 θανάτους, 563 βαριά και 11.854 ελαφριά τραυµατίες (22η θέση στην οδική ασφάλεια μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ), ενώ συνολικά την τελευταία 30ετία έχουν καταγραφεί >44.000 θάνατοι και >70.000 βαριά τραυµατίες. Επίσης, τα τροχαία ατυχήματα κοστίζουν στην ελληνική κοινωνία περίπου 2,4 δισ. ευρώ ανά έτος.

Στην πρωινή εκπομπή «ACTION ΤΩΡΑ» της 5ης Μαΐου με τον Ν. Υποφάντη και τη Μ. Ηλιοπούλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει το φόρο ασφαλίστρου (~15%) σε ασφαλιστήρια αυτοκινήτου με χρήση τηλεματικής από τις αρχές του 2024. Αυτή η απόφαση έχει ληφθεί προκειμένου να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους οδηγούς, πέραν της έκπτωσης, που θα δίνεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες για τα συγκεκριμένα ασφάλιστρα σε ασφαλείς οδηγούς, για να επιλέξουν ασφαλιστικά προϊόντα τηλεματικής, τα οποία συμβάλουν στην εκπαίδευση και βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς τους και κατ’ επέκταση στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο καθηγητής – συγκοινωνιολόγος του ΕΜΠ και υπεύθυνος για το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας, κ. Γιαννής συμφώνησε με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις αναφέροντας ότι για να επιτύχει η χώρα τόσο σύντομα τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων (30% έως το 2025, 50% έως το 2030) είναι επιτακτική ανάγκη να στοχεύσουμε στη βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς μέσω της τηλεματικής, καθώς αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, συγκεκριμένα σε ποσοστό ~95%, ενώ παράλληλα το όφελος στην οδική ασφάλεια από τη βελτίωση του οδικού δικτύου και την ανανέωση των οχημάτων αναμένεται να είναι αναλογικά μικρό, σε μεγάλο βάθος χρόνου και με μεγάλο κόστος. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η τηλεματική μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων (~30%) εντός 2-3 ετών, μείωση της κατανάλωσης καυσίμου έως 30% και ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι αν όλοι οι Έλληνες οδηγοί χρησιμοποιούσαν τηλεματική θα μπορούσαμε να σώσουμε 180 ζωές ετησίως.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου