Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

VICE Specials: Τουρκία – Ο Σεισμός που θα κρίνει τις Εκλογές

Την Πέμπτη 4 Μαΐου, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, από τη συχνότητα του ΑΝΤ1.

Το ελληνικό γραφείο του VICE επιστρέφει στον ANT1 με τη σειρά ντοκιμαντέρ VICE Specials, αγγίζοντας καθημερινά θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία και καταγράφοντας τις προσωπικές ιστορίες ξεχωριστών ανθρώπων.

Την Πέμπτη 4 Μαΐου το ελληνικό γραφείο του VICE θα παρουσιάσει το νέο επεισόδιο VICE Specials, από τη συχνότητα του ANT1, με τίτλο «Τουρκία: Ο Σεισμός που θα Κρίνει τις Εκλογές».

7.jpg

ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΪΟΥ ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ή ΑΝ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Πώς μπορεί να επηρεάσει ο μεγάλος σεισμός της Τουρκίας τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου και να οδηγήσει σε μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της γείτονος χώρας;

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν να υποβαθμίσει τις πολιτικές και τις κατασκευαστικές ευθύνες, οι πληγέντες κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις κακοτεχνίες των νεόδμητων κτιρίων και τους ελλιπείς ελέγχους της Πολιτείας κατά το χτίσιμό τους, ενώ αγωνιούν για τη γρήγορη αποκατάστασή τους.

2.jpg

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΩΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΚΤΙΡΙΑ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΔΜΗΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ. ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Ή ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ

Λίγες μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, που παρέσυρε στον θάνατο περισσότερες από 50 χιλιάδες ζωές, ο Αλέξανδρος Αβραμίδης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και μας μεταφέρει το μέγεθος της καταστροφής: Πολιτείες ερείπια, σωστικά συνεργεία εξουθενωμένα από τις αγωνιώδεις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων, καταβεβλημένους συγγενείς να στέκονται δίπλα στα χαλάσματα, ελπίζοντας να βρεθούν οι δικοί τους άνθρωποι.

3.jpg

ΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ. Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΨΗΦΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 14ΗΣ ΜΑΪΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

Μηχανικοί, αλλά και απλοί πολίτες στα Άδανα, το Καχραμανμαράς, το Ισκεντερούμ και την Αντιόχεια που έχασαν τα πάντα, δίνουν τη δική τους εξήγηση για τα αίτια της καταστροφής.

Στο Μαράς, Έλληνες διασώστες της ΕΠΟΜΕΑ και της Rescue GR, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν για το δύσκολο ταξίδι της επιστροφής περιγράφουν την αγωνία τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αλλά και τη δυσκολία της συναισθηματικής διαχείρισης μιας τέτοιου μεγέθους τραγωδίας.

4.jpg

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ. Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΙΧΕ 42 ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΒΡΗΚΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΜΕΡΣΙΝΗ.

Στην Αντιόχεια ο Πατέρας Παύλος, εφημέριος της τοπικής ορθόδοξης κοινότητας, μπροστά στα ερείπια της κατεστραμμένης εκκλησίας, μιλάει για τις δύσκολες πρώτες ώρες του σεισμού, για την ιστορία της κοινότητας, αλλά και για το μέλλον της. Η κάμερα του VICE καταγράφει μία κυριακάτικη λειτουργία στον Ορθόδοξο Ναό των Αρχαγγέλων της Μερσίνης, όπου βρήκαν φιλοξενία οι πληγέντες της Αντιόχειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πληγές που άφησε ο καταστροφικός σεισμός της Τουρκίας είναι ακόμη ανοιχτές και σε λίγες μέρες θα φανεί αν θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Έρευνα-Παραγωγή: Αλέξανδρος Αβραμίδης,
Παραγωγή-Αφήγηση: Ελίζα Μπενβενίστε
Οπερατέρ: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Μοντέζ: Γωγώ Μπεμπέλου

 

Κάνε subscribe στο YouTube – VICE Greece.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00