Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»: Διαθέσιμες online oι ομιλίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών

Όλες οι ομιλίες και οι συζητήσεις του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Ο πολιτισμός στο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»: Γλώσσα και λογοτεχνία» είναι τώρα διαθέσιμες online!

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιστορικού Αρχείου «ΤΟ ΒΗΜΑ» Ι «ΤΑ ΝΕΑ», www.istorikoarxeio.gr και επιλέξτε ανάμεσα σε περισσότερες από 45 ομιλίες και συζητήσεις 19 Πανεπιστημίων και 42 συνέδρων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ευρώπη με θέμα τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία.

Οι ομιλίες και οι συζητήσεις είναι στα ελληνικά.

 

Το συνέδριο

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, στoν Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Κεντρικός πυρήνας του υπήρξαν η ελληνική γλώσσα και η λογοτεχνία, και πρώτη ύλη του, το ψηφιακό Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» (1922-2022), το οποίο περιλαμβάνει, σε ψηφιακή μορφή, όλα τα φύλλα των δύο αυτών εφημερίδων από τις 6 Φεβρουαρίου 1922, ημέρα πρώτης κυκλοφορίας της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», μέχρι και σήμερα.

Προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί φοιτητές, καθώς και καθηγητές από όλο τον κόσμο, παρουσίασαν τα συμπεράσματα μιας πρώτης προσέγγισης του Ιστορικού Αρχείου των δύο εφημερίδων για την έρευνα και τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνικής παραγωγής κατά τα τελευταία εκατό χρόνια.

 

Το Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Χιλιάδες σελίδες γέμισαν από τις μαρτυρίες, τις σκέψεις και τις ιδέες σπουδαίων και ακούραστων ανθρώπων της δημοσιογραφίας, της Ιστορίας, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Τα κείμενά τους, που αποτέλεσαν και το πεδίο έκφρασης και εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, πέρασαν στην αιωνιότητα με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης και συνεχίζουν να αφηγούνται τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τους ως τις μέρες μας.

«ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», πέρα από την Πολιτική και την Οικονομία, έδιναν και δίνουν πάντοτε ιδιαίτερη βαρύτητα σε όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν στον Πολιτισμό, φιλοξενώντας τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος, δημοσιεύοντας για πρώτη φορά κείμενά τους, καθώς και εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις και αναλύσεις του έργου τους.

Όλο αυτό το σπάνιο και πολύτιμο υλικό, αποτελεί το αντικείμενο μελέτης των ερευνητών από τα πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, που συμμετείχαν στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο.

Κορυφαίοι επιστήμονες μιλούν για την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας, για τον αθέατο κόσμο του έργου και της ζωής σπουδαίων λογοτεχνών και για το πώς αυτά αποτυπώνονται εδώ και έναν αιώνα στον δημοσιογραφικό λόγο και τα ιστορικής αξίας δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ».

Ομιλίες και συζητήσεις πολύτιμης επιστημονικής αξίας είναι τώρα ελεύθερα προσβάσιμες στην ιστοσελίδα του Ιστορικού Αρχείου «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ», www.istorikoarxeio.gr

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου