Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Εφημερίδα των Συντακτών: Επίσημη αγαπημένη και μακρύ χέρι του ΣΥΝ

Η εφηµερίδα που προτιµά ο Αλέξης  Τσίπρας για σηµαντικές παρεµβάσεις και η οποία
έχει αναλάβει την πολιτική και ιδεολογική «δουλειά» για το κόµµα τουΤου ΑΝΔΡΕΑ Ε. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]

Παραδοσιακά, οι εξουσίες έχουν αγαπημένα ΜΜΕ, τα οποία χρησιμοποιούν για την καλύτερη προβολή των θέσεών τους, για να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά», για να «δοκιμάζουν» αντιδράσεις, για να προωθούν ή και να… απομακρύνουν πολιτικά στελέχη. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να σπάσει αυτή την παράδοση, και στα τέσσερα χρόνια που είναι ένοικος του Μαξίμου έχει δείξει τις προτιμήσεις του, ιδίως στον χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας.

Είναι εμφανές ότι η πολιτική και ιδεολογική «δουλειά» γίνεται μέσα από την επίσημη αγαπημένη του κ. Τσίπρα, που δεν είναι άλλη από την «Εφημερίδα των Συντακτών». Μια γρήγορη αναζήτηση στην προσωπική σελίδα του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα, καθώς καταδεικνύεται πως στη συγκεκριμένη εφημερίδα έχει δώσει τις περισσότερες συνεντεύξεις και έχει γράψει τα περισσότερα άρθρα.

Αντιστοίχως, τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου χρησιμοποιούν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα την εφημερίδα «Documento» για τη λεγόμενη «βρώμικη δουλειά», για την ανάδειξη «σκανδάλων», για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Η εν λόγω εφημερίδα έχει προνομιακή ενημέρωση κυρίως για την εξέλιξη δικαστικών υποθέσεων και δικογραφιών, κάτι που δεν ισχύει με την «Εφημερίδα των Συντακτών» ή και την στενά κομματική «Αυγή». Ιδίως η τελευταία αποτελεί τη μεγάλη «ριγμένη» στα χρόνια του κ. Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει να κάνει εμπάργκο, μη δίνοντας συνεντεύξεις. Είναι ενδεικτικό ότι έπειτα από περίπου τρία χρόνια, ο κ. Τσίπρας έδωσε στην «Κυριακάτικη Αυγή» συνέντευξη στις 20 Ιανουαρίου, επιλέγοντας τον διευθυντή της εφημερίδας και πρώην διευθυντή του γραφείου του, κ. Τσέκερη. Εξαίρεση στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την «Αυγή» αποτελούν κάποια κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Γιώργος Κυριάτσης, ο Γιάννης Μπαλάφας, που έχουν βιωματική σχέση με την ιστορική εφημερίδα.

Συνεντεύξεις, τα άρθρα και η Μπέτυ

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιλέγει συχνά-πυκνά την «Εφημερίδα των Συντακτών» όταν προκύπτουν μεγάλα γεγονότα και την αξιοποιεί ως το κατάλληλο βήμα για τις σημαντικές παρεμβάσεις του. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι και η σύντροφός του, κυρία Μπέτυ Μπαζιάνα, τη μία και μοναδική φορά αυτά τα χρόνια που έχει μιλήσει ως «πρώτη κυρία» επέλεξε την «Εφημερίδα των Συντακτών» για να δώσει μια πολυσέλιδη συνέντευξη, η οποία αποτέλεσε αναμφισβήτητα μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία.

Ο Αλ. Τσίπρας στις 25 Ιανουαρίου 2017, όταν και συμπληρώθηκαν ακριβώς δύο χρόνια από την ανάληψη της πρωθυπουργίας, έδωσε αναλυτική συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Το ίδιο είχε πράξει λίγους μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 4 Ιουνίου 2016, όταν είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δανειστών, όπως επίσης και στις 20 Οκτωβρίου 2017. Η επιλογή του δημοσιογράφου ήταν πάντα ίδια, του Νίκου Σβέρκου, που εδώ και μερικούς μήνες έχει αποχωρήσει από την εφημερίδα και έχει αναλάβει διευθυντής στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Εκτός από τις συνεντεύξεις, υπάρχουν και τα κομβικά άρθρα του κ. Τσίπρα σε ημερομηνίες-σταθμούς. Πριν από λίγες εβδομάδες, στις 8 Δεκεμβρίου 2018, δημοσιεύθηκε άρθρο του πρωθυπουργού για το σημαντικό ταξίδι στη Μόσχα. Στις 5 Μαΐου του ίδιου έτους, ο κ. Τσίπρας αρθρογραφούσε για να καταδείξει τη σημασία της εξόδου από το Μνημόνιο. Οπως επίσης, στις 13 Μαρτίου 2017, ο πρωθυπουργός σημείωνε σε άρθρο του τον τρόπο που οραματίζεται την Ευρώπη και την ανάγκη αντιμετώπισης των πολιτικών λιτότητας.

Η καλή εφημερίδα, από την πλευρά της, περιβάλλει διαχρονικά με ένα δίχτυ προστασίας τον κ. Τσίπρα, καθώς ουδέποτε έχει ασκηθεί προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό. Στις πιο δύσκολες στιγμές, γνωστοί αρθρογράφοι, όπως ο έγκυρος συνάδελφος Τάσος Παππάς, δίνουν ένα πιο ιδεολογικό περίβλημα στη στήριξη του πρωθυπουργού, που συνήθως το αμπαλάρουν με το πόσο επικίνδυνη είναι η δεξιά Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Αντιθέτως, και εδώ είναι ο ιδιαίτερος ρόλος της, συχνά αναλαμβάνει την αποδόμηση, συνήθως με πολιτικό τρόπο, των προσώπων που κατά διαστήματα βρέθηκαν κοντά ή συνεργάστηκαν με τον κ. Τσίπρα. Επί της ουσίας, η «Εφημερίδα των Συντακτών» ήταν αυτή που «προετοίμασε» το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο, με διαδοχικά πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ. Το πιο εμβληματικό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» ήταν στις 11 Οκτωβρίου 2018, όταν με αφορμή ένα ταξίδι του τότε υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ, η εφημερίδα κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Π. Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα». Υπήρξε τότε τρισέλιδο ρεπορτάζ, ενώ στον κ. Καμμένο ήταν αφιερωμένο και το κύριο άρθρο της εφημερίδας, με το οποίο υποστηριζόταν αναλυτικά το πρώτο θέμα. Τα πρωτεία, δε, στην υλοποίηση της «γραμμής» διατηρεί η δημοσιογράφος Αντα Ψαρρά, η μοναδική ίσως στην εφημερίδα που το πράττει με τρόπους που δεν ταιριάζουν με τη φιλοσοφία της εφημερίδας, αλλά και με τους στοιχειώδεις κανόνες τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ενδεχομένως, επειδή είναι και η μοναδική που αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα από όλους τις «μετακινήσεις» του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις σφόδρα επικριτικές αναφορές σχολίασε, βεβαίως, ο Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η “ΕΦ.ΣΥΝ” εκτελεί συμβόλαιο επιχειρηματία με πολλά χρήματα, που θα αποκαλυφθεί σύντομα». Ακολούθησε ένα διάστημα με εκτόξευση επικριτικών σχολίων και αναφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον Π. Καμμένο να μην παρουσιάζει τα στοιχεία που υπονοούσε ότι έχει για τον τρόπο που χρηματοδοτείται η «Εφημερίδα των Συντακτών». Πάντως, ακόμα και σήμερα, ο πρώην υπουργός Αμυνας δηλώνει δημοσίως ότι «ήξερα από τις σχέσεις μου με τον πρωθυπουργό και το Μαξίμου ότι η “Εφημερίδα των Συντακτών” και η “Αυγή” παίρνουν γραμμή απευθείας από το πρωθυπουργικό γραφείο». Δείχνοντας ουσιαστικά προς την πλευρά των κυρίων Αλ. Φλαμπουράρη και Θαν. Καρτερού.

Ο «ΑΡΚΟΥΔΙΑΡΗΣ»

Ο τελευταίος «στόχος» της «Εφημερίδας των Συντακτών» είναι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Η διαφορά, βεβαίως, του κ. Πολάκη με τον κ. Καμμένο είναι ότι ο Κρητικός πολιτικός είναι προσωπικός φίλος του κ. Τσίπρα, για αυτό και πολλοί αναρωτιούνται πόσο «κατευθυνόμενα» μπορεί να είναι τα αλλεπάλληλα επικριτικά δημοσιεύματα. Σε κάθε περίπτωση, η εφημερίδα, που αφουγκράζεται και τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι ο κ. Πολάκης δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κυβέρνηση με τον τρόπο που πολιτεύεται, αλλά και με τις πρακτικές του. Μάλιστα, το πιο σκληρό άρθρο, που έστελνε σπίτι του τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, υπέγραφε ο νέος διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, Σωτήρης Μανιάτης, ενώ είχε προηγηθεί σφόδρα ειρωνικό άρθρο ενός πολύ καλού αρθρογράφου της εφημερίδας, του Δημήτρη Νανούρη, στο οποίο χαρακτήριζε «αρκουδιάρη» τον κ. Πολάκη. Τα σχετικά δημοσιεύματα προκάλεσαν έντονες συζητήσεις για το πόσο υποκινούνται από το Μαξίμου, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ, Γιώργος Πετρόπουλος, να διευκρινίσει ότι «εκεί που δεν υπάρχει “γραμμή” της εφημερίδας είναι οι στήλες των αρθρογράφων. Μόνοι τους αποφασίζουν -στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης των συντακτών μας, που είναι κατοχυρωμένη στην “ΕΦ.ΣΥΝ”- και για το περιεχόμενο και για το ύφος και για τη γραμμή των γραπτών τους. Γι’ αυτό και τα υπογράφουν. Είτε σας αρέσουν αυτά τα γραπτά είτε όχι, κανένας άλλος πέραν αυτών δεν είναι υπεύθυνος».

Εκτός από τον πρωθυπουργό αλλά και τους «στόχους», η εφημερίδα έχει και τους αγαπημένους της υπουργούς. Πρώτος στις προτιμήσεις φαίνεται πως είναι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα, ενώ πολλές φορές έχει απολαύσει τα υποστηρικτικά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ. Ανάμεικτη είναι πάντως η αντιμετώπιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι σαφώς μια εφημερίδα που έχει πλούσιο ρεπορτάζ, που εκτείνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και με πλουραλισμό στις απόψεις. Για παράδειγμα, σε τακτική βάση αρθρογραφεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι εμφανές πως η εφημερίδα έχει επιλέξει να κρατήσει στοιχεία από το ιστορικό εγχείρημα της «Ελευθεροτυπίας».

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου