Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

«Στους δρόμους των Ελλήνων»: Έρχεται στο ERT World την Κυριακή 23/4

Νέα σειρά ντοκιμαντέρ για την Ομογένεια της Αμερικής

Μέσα από τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ, η ομάδα τού «Ταξιδεύοντας», η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη και ο σκηνοθέτης Χρόνης Πεχλιβανίδης, ξαναπαίρνουν τα μονοπάτια του κόσμου ακολουθώντας –αυτή τη φορά– τους δρόμους της ελληνικής Διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τρυφερότητα και αντικειμενικότητα καταγράφουν τον σύγχρονο ελληνισμό και συναντούν εκπροσώπους της Ομογένειας, που μέσα από το προσωπικό, οικογενειακό τους αφήγημα διηγούνται ουσιαστικά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Φιλοδοξία της σειράς «Στους Δρόμους των Ελλήνων» και των συντελεστών της είναι, μέσα από τα επεισόδια του ντοκιμαντέρ, που μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 κάθε Κυριακή στις 18:00, οι τηλεθεατές να έχουν μια καθαρή εικόνα τόσο της Ιστορίας και των μεγάλων ρευμάτων μαζικής μετανάστευσης, που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην Αμερική, όσο και της σημασίας που αποτελεί σήμερα για τον Ελληνισμό το τεράστιο κεφάλαιο της Ομογένειας.

Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί με αγγλικούς υπότιτλους και από την ERT World την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, στις 24:00 ώστε να μπορέσει να το παρακολουθήσει και η Ομογένεια της Αμερικής.

Κάποια επεισόδια είναι ιστορικά, όπως αυτό της Πρώτης Άφιξης, αποτέλεσμα της σταφιδικής κρίσης που έπληξε την Πελοπόννησο και ολόκληρη την Ελλάδα τη δεκαετία του 1890. Άλλα είναι θεματικά, όπως το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στον καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας για την Ομογένεια με κεντρική την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος. Άλλα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες όπως το ιδιαίτερα συγκινητικό, αφιερωμένο στους Έλληνες Εβραίους μετανάστες επεισόδιο. Η εκπομπή μπαίνει σε μουσεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, συλλόγους, και ελληνικά εστιατόρια. Παρακολουθεί μαθήματα, γιορτές, λειτουργίες και εκθέσεις…

Στους «Δρόμους των Ελλήνων» χαρίζουν τις πολύτιμες ιστορίες τους πολύ διαφορετικοί άνθρωποι. Κάποιοι εκπροσωπούν τον παλιό κόσμο, κάνοντάς μας να συγκινηθούμε και να χαμογελάσουμε, κάποιοι αντίθετα ανοίγουν παράθυρα στο μέλλον, καταρρίπτοντας διαχρονικά στερεότυπα.
Ιστορικός σύμβουλος είναι ο πολυγραφότατος Αλέξανδρος Κιτροέφ, ειδικός σε θέματα ελληνικής Διασποράς.

 

 

Σενάριο-παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη
Ιστορικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ
Αρχισυνταξία-Έρευνα: Ιωάννα Φωτιάδη, Μάγια Τσόκλη
Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου
Σκηνοθεσία-Κινηματογράφηση: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης, Ναθανήλ Ναθαναήλογλου, Γιάννης Νταρίδης, Αργύρης Κωνσταντινίδης
Εταιρεία παραγωγής: Onos Productions

 

Κυριακή 23 Απριλίου 2023, στις 18:00

Eπεισόδιο 2ο: «Αστόρια»

Από τα 5 boroughs (δημοτικά διαμερίσματα) της Νέας Υόρκης, το Queens είναι ο μεγαλύτερος δήμος και ο πιο πολυπολιτισμικός. Εκεί βρίσκεται και η γνωστή σε όλους μας, Αστόρια. Οι Έλληνες που καταφθάνουν στην Αμερική στο γύρισμα του 20ού αιώνα, ως μέρος ενός τεράστιου κύματος μετανάστευσης αγροτικών πληθυσμών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι κυρίως από την Πελοπόννησο και τα νησιά. Από μικρά ορεινά χωριά της Λακωνίας ή της Αρκαδίας, ταξιδεύουν μέσα σε σκοτεινά αμπάρια πριν αντικρίσουν το άγαλμα της Ελευθερίας και αποβιβαστούν στο Ellis Island.

Όσοι αποφασίζουν να αναζητήσουν εργασία και κατοικία στη Νέα Υόρκη επιλέγουν στην αρχή το Μανχάταν και μετά το 1900 το πιο προσιτό Μπρούκλιν, το οποίο και εκθειάζουν τόσο πίσω στην πατρίδα, που αποκτούν το προσωνύμιο «Μπρούκληδες». Οι αλλαγές μεταναστευτικής νομοθεσίας το 1952 και το 1965 φέρνουν στην Αμερική ένα νέο κύμα μεταναστών. Πολλοί από τους Έλληνες που επιλέγουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκατασταθούν τότε στην Αστόρια, που ως «Ελληνούπολη» θα βρίσκεται στην ακμή της με 60.000 Έλληνες στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Μία από τις οικογένειες που κατοικούσαν εκεί, ήταν αυτή της Έλλης Πασπαλά.

Στο ταξίδι της αυτό, η Μάγια Τσόκλη θα συναντήσει την ηθοποιό Ανθούλα Κατσιματίδη, γέννημα-θρέμμα της Αστόρια, θα βρεθεί με εκπροσώπους συλλόγων και θα γνωρίσει τον DJ Serafim, που συμβάλλει συχνά στη διασκέδαση της Ομογένειας. Θα επισκεφθεί τον Εθνικό Κήρυκα, τη μοναδική ημερήσια εφημερίδα στην ελληνική γλώσσα εκτός Ελλάδος, θα παρακολουθήσει ματς «των αιωνίων» στον σύλλογο Πανάθα και θα συνοδέψει τον σύλλογο Κρητών, «Ο Μίνως», στην Πέμπτη Λεωφόρο για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου…

Συντελεστές επεισοδίου:
Σενάριο-παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη
Ιστορικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ
Αρχισυνταξία-Έρευνα: Ιωάννα Φωτιάδη, Μάγια Τσόκλη
Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου
Σκηνοθεσία-Κινηματογράφηση: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη
Εταιρεία Παραγωγής: Onos Productions

 

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00