Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Το ΑΠΕ διακόπτει την συνεργασία με τους ανταποκριτές – Ποιοι φεύγουν

To ΑΠΕ, με απόφαση του Προέδρου του Μ. Ψύλλου , διέκοψε την συνεργασία του με τους περισσοτέρους από τους ανταποκριτές του στο εξωτερικό γιατί δεν δέχθηκαν την εκβιαστική απόφαση του, να υπογράψουν συμβάσεις μη μόνιμες και να πληρώνονται με…μπλοκάκι, γιατί όπως τους είπαν…δ εν δουλεύουν καθημερινά για το κρατικό πρακτορείο…

Βέβαια, οι περισσότεροι δουλεύουν από χρονιά και καθημερινά , όπως φαίνεται από τις ανταποκρίσεις τους, αλλά ο κ πρόεδρος φαίνεται ήθελε να απαλλαγεί από τους ιδίους

Έτσι, αυτές τις μέρες, οι ανταποκριτές του ΑΠΕ σε Κύπρο, Α. Βικετος, Παρίσι Ολ. Τσίπιρα ,Ρώμη Θ. Ανδρεαδης-Συγγελάκης και Βρυξέλλες Μ Αρωνη ενημερωθήκαν ότι διακόπτεται η συνεργασία τους με το ΑΠΕ….

Λέτε να ετοιμάζει πρόσληψη Συριζαίων::::….

Πάντως , επειδή το ζήτημα των ανταποκριτών του κρατικού πρακτορείου έχει γίνει μεγάλο θέμα με ανταλλαγές επιστολών αναμεσά στους ανταποκριτές και την συριζαική διοίκηση του ΑΠΕ, το θέμα έφτασε και στην Βουλή με ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.

—Ερώτηση1η: Τι κάνει για το θέμα η ΕΣΗΕΑ, που φωνάζει τον Μ Ψυλλο για διευκρινήσεις και αυτός δεν πάει ..

Ερώτηση 2η: Τι ψήφισαν για το θέμα, στο ΔΣ του ΑΠΕ  ο εκπρόσωπος των εργαζομένων αλλά και η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ Ριζεάκου… Μήπως δεν τάχθηκαν υπερ των συνάδελφων τους;

Και αν ναι τι θα κάνει γι αυτό η ΕΣΗΕΑ;

 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Προς Αθήνα, 1.3. 2019

Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ

Κυρία Μαρία Αντωνιάδου

και τα μέλη του

Διοικητικού Συμβουλίου

Ακαδημίας 20

ΕΝΤΑΥΘΑ

Αναφορά:

1) Παναγιώτη Τσιμπούκη,

Εκπροσώπου των εργαζομένων

στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

2) Ματίνας Μπάλτα, εκπροσώπου

των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΘΕΜΑ:

Ανταποκριτές εξωτερικού

και παύση συνεργασίας με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως μας πληροφόρησαν οι ανταποκριτές του εξωτερικού ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, τους απέστειλε σήμερα επιστολή με την οποία τους γνωστοποιεί την διακοπή της συνεργασίας τους με το Πρακτορείο, καθώς «παρήλθε το χρονικό διάστημα που είχαμε θέση για να μας στείλετε υπογεγραμμένη τη σύμβαση παροχής ανεξάρτητων δημοσιογραφικών υπηρεσιών».

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι η συνεργασία των εν λόγω συναδέλφων με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει διάρκεια ζωής από 12 έως 37 χρόνια.

Υπενθυμίζω ότι ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΣΗΕΑ, είχα αποστείλει την 20ή Φεβρουαρίου 2019 επιστολή-αναφορά στην οποία ανέγραφα ότι πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, επικαλούμενος αόριστη νομοθεσία και νομολογία, προσπαθεί με ασφυκτικές, αντεργατικές και αντισυναδελφικές πιέσεις να καθυποτάξει τους έξι ανταποκριτές εξωτερικού, προκειμένου να μην υπαχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου, αλλά να δημιουργηθεί μια νέα γενιά εργαζομένων αμειβομένων με μπλοκάκι.

Η προσπάθεια αυτή της διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιχειρείται με απάνθρωπες πιέσεις, προκειμένου να υπογράψουν αναδρομικά λεόντειες αντεργατικές, αντισυμβατικές και έξω από τους δημοσιογραφικούς κανόνες και τη δεοντολογία συμβάσεις, δηλαδή συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.

Και όλα αυτά τη στιγμή, κατά την οποία πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξαιρείται από τους νομοθετικούς μνημονιακούς περιορισμούς των προσλήψεων δημοσιογράφων, μισθωτών, κ.λπ., κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι που εργαζόντουσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με μπλοκάκι (εδώ και δέκα χρόνια) να ενταχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Ακόμη, στην επιστολή-αναφορά της 20ης Φεβρουαρίου 2019, μεταξύ των άλλων, αναφερόταν:

«Η ΕΣΗΕΑ κάλεσε για τις 18.2.2019 τον κ. Ψύλο να παρέχει εξηγήσεις για το θέμα των 6 ανταποκριτών εξωτερικού, αλλά επικαλέσθηκε την απουσία του στο εξωτερικό. Έτσι, η ΕΣΗΕΑ στην θέση του κάλεσε εμένα ως εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πρακτορείου Ματίνα Μπάλτα.

Κατά την συνάντηση αυτή, από την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου αναζητήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Ψύλος, ο οποίος βρισκόταν ακόμα στην Αθήνα (!) και του ζητήθηκε να «παγώσει» κάθε διαδικασία στο θέμα των «έξι» μέχρι την 4η Μαρτίου 2019 που είχε ήδη συμφωνηθεί η επόμενη συνάντησή του με την ΕΣΗΕΑ για το θέμα των ξένων ανταποκριτών. Κατά τις διαβεβαιώσεις της πρόεδρου της ΕΣΗΕΑ, ο κ. Ψύλος δεσμεύτηκε ότι μέχρι την 4ή Μαρτίου δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια.

Παρά την επίμαχη διαβεβαίωση, ο κ. Ψύλος στις 19 Φεβρουαρίου 2019, δηλαδή μια ημέρα μετά τις δεσμεύσεις του, απέστειλε εκφοβιστική επιστολή στους «έξι» για να υπογράψουν έως 26 Φεβρουαρίου 2016 τις λεόντειες συμβάσεις «ανεξαρτήτων δημοσιογραφικών υπηρεσιών» που τους απέστειλε, διαφορετικά λύεται η συνεργασία τους με το Πρακτορείο. Μάλιστα, οι συμβάσεις θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το ύφος της επιστολής του κ. Ψύλου, εκφεύγει των κανόνων της καλής πίστης και των χρηστών ηθών, αλλά και του διευθυντικού δικαιώματος που επιβάλλει το Αστικό Δίκαιο και η εργατική νομοθεσία –με ότι αυτό σημαίνει- και ανάγεται στους εξωσυμβατικούς κανόνες, από όπου αυτοί ελέγχονται».

Διακοπή συνεργασίας

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, είχε δεσμευθεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Αντωνιάδου, ότι θα «παγώσει» το θέμα έως την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019, που είναι το εξ αναβολής ραντεβού με την ΕΣΗΕΑ για επίλυση του ζητήματος των ανταποκριτών εξωτερικού, σήμερα απέστειλε επιστολές με τις οποίες τους γνωστοποιεί την λύση της συνεργασία, ενώ παράλληλα τους απέκλεισε από το σύστημα αποστολής κειμένων προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατόπιν αυτών, ζητούμε την άμεση και καθοριστική παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ στον εμπαιγμό της διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο προς την ΕΣΗΕΑ, όσο και προς στους συναδέλφους ανταποκριτές του εξωτερικού.

Ζητούμε, η ΕΣΗΕΑ να καταγγείλει την απαράδεκτη συμπεριφορά της διεύθυνσης του Πρακτορείου.

Ακόμη, ζητούμε από την ΕΣΗΕΑ να απαιτήσει την άμεση ανάκληση των απολύσεων των έξι συναδέλφων, όπως επίσης ζητούμε την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την παρουσία όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, τόσο της ΕΣΗΕΑ, όσο και της ΠΟΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΠΟΕΣΥ δια της εκπροσώπου της στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τάχθηκε με την άποψη της διεύθυνσης του Πρακτορείου.

Μετά τιμής

Παν. Τσιμπούκης

Ματίνα Μπάλτα

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00