Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Ελον Μασκ: Αυτοί τον βοήθησαν να αγοράσει το Twitter

Η Washington Post, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ, μιλά για «όλους τους ανθρώπους του προέδρου» που χρηματοδότησαν το εγχείρημα του Μασκ, ασφαλώς με το… αζημίωτο

Η αμφιθυμία του Ελον Μασκ μέχρι την τελική απόφαση εξαγοράς του Twitter μαρτυρούσε, κατά πολλούς αναλυτές, ότι τα χρήματα που απαιτούνταν – και άγγιξαν τα 44 δισ. δολάρια – δεν ήταν εύκολο να βρεθούν… μέχρι που βεβαίως βρέθηκαν. Εξ αρχής οι πληροφορίες ήθελαν τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο να προσπαθεί να συγκεντρώσει το ποσό δημιουργώντας ένα μεγάλο fund επενδυτών και χρηματοδοτών.

Η Washington Post, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ των Hamza Shaban και Faiz Siddiqui, αναλύει «όλους τους ανθρώπους του προέδρου» που χρηματοδότησαν το εγχείρημα του Μασκ, ασφαλώς με το… αζημίωτο.

Η αμερικανική εφημερίδα, μάλιστα, σημειώνει ότι, σε μια ηχητική συνομιλία στο Twitter πρόσφατα, ο Μασκ ανέφερε την επισφαλή οικονομική θέση της εταιρείας ως αιτία των επιθετικών περικοπών θέσεων εργασίας και των δραστικών ενεργειών του, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Αυτό δημιουργεί εκνευρισμό σε ορισμένους από τους επενδυτές του, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα και τα οποία μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Washington Post. Την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι μερικοί από τους αρχικούς επενδυτές έλαβαν επιστολές από έναν συνεργάτη του δισεκατομμυριούχο, που τους ζητούσε πρόσθετες επενδύσεις, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αν και δεν ήταν σαφές εάν αυτό θα προχωρήσει.

Ξένοι επενδυτές

Πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ αλ Σαούντ
Υπολογιζόμενη συμμετοχή: 2 δισ. δολάρια

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας συμφώνησε τον Μάιο να μετατρέψει τις μετοχές του στο Twitter, αξίας σχεδόν 2 δισ. δολαρίων, σε μερίδιο στην εταιρεία όταν ο Μασκ την εξαγόρασε. Ένα μήνα νωρίτερα, είχε διαφωνήσει δημόσια με τον Μασκ για την αξία της εταιρείας, αλλά αργότερα έγραψε στην πλατφόρμα ότι ο Μασκ θα ήταν «εξαιρετικός επικεφαλής του Twitter». Πάντως, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ορισμένα μέλη του Κογκρέσου ζητούν εξέταση του ρόλου της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών στη συμφωνία του Twitter.

Επενδυτική Αρχή του Κατάρ
Υπολογιζόμενη συμμετοχή: 375 εκατ. δολάρια

Γνωστό για τις επενδύσεις του σε εταιρείες όπως η Barclays, η Credit Suisse και η Volkswagen, το fund των 450 δισ. δολαρίων έχει εκτεταμένο αποτύπωμα σε όλο τον κόσμο. Το ταμείο τροφοδοτείται από τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ και βοηθά στην τροφοδοσία των διπλωματικών και πολιτικών έργων της χώρας του Κόλπου.

Ο Μασκ εθεάθη με τον Μανσούρ Μπιν Ιμπραήμ αλ-Μαχμούντ, CEO της Αρχής, νωρίτερα αυτό το μήνα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Binance
Υπολογιζόμενη συμμετοχή: 500 εκατ. δολάρια

Το τεράστιο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων ήταν πρόσφατα στην επικαιρότητα επειδή υποχώρησε από τα σχέδιά του για την απόκτηση του FTX, ενός ανταγωνιστικού ανταλλακτηρίου που συνιδρύθηκε από τον Sam Bankman-Fried και το οποίο έκτοτε έχει καταρρεύσει. Λίγο μετά την αρχική προσφορά του Μασκ για το Twitter, η Binance επικοινώνησε μαζί του και δέσμευσε 500 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά. Η εταιρεία κρυπτογράφησης, που ιδρύθηκε στην Κίνα, δεν έχει έδρα και έχει τραβήξει τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ιαπωνία.

Τι λαμβάνουν

Ως μέρος της συμφωνίας, οποιοσδήποτε επένδυσε τουλάχιστον 250 εκατ. δολάρια δικαιούται ειδική πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες της εταιρείας. Αυτό ακριβώς το προνόμιο ήταν που έθεσε σε συναγερμό την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ερώτημα εάν το εν λόγω προνόμιο περιλαμβάνει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρηστών, καθώς αρκετές από τις οντότητες είναι συνυφασμένες με κυβερνήσεις που έχουν ιστορικό καταστολής αντιφρονούντων τόσο στο Twitter όσο σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Venture Capitalists

Andreessen Horowitz
Υπολογιζόμενη συμμετοχή: 400 εκατ. δολάρια

Μία από τις πιο διάσημες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων στη Silicon Valley. Εχει επενδύσει σε Airbnb, Lyft και Coinbase. Ο συνιδρυτής Μαρκ Αντρεεσεν ήταν ένα από τα άτομα που έστειλαν προσωπικά μηνύματα στον Μασκ για τη συμφωνία του Twitter, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία. Ο συνιδρυτής Μπεν Χόροουιτς ανέφερε σε πολλά tweets ότι η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων πιστεύει ότι ο Μασκ είναι «ίσως ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο» που θα μπορούσε να δημιουργήσει τη «δημόσια αγορά» που όλοι ήλπιζαν, απηχώντας τους επαίνους των συντηρητικών προς τον Μασκ, τον οποίο θεωρούν υπερασπιστή της ελευθερίας του λόγου.

Sequoia Capital
Υπολογιζόμενη συμμετοχή: 800 εκατ. δολάρια

Μια άλλη διάσημη επενδυτική εταιρεία στον κόσμο της τεχνολογίας, η Sequoia Capital, έχει υποστηρίξει τα DoorDash, Zoom και 23andMe. Ο Ρούλοφ Μπότα, συνεργάτης της εταιρείας, γνωρίζει τον Μασκ εδώ και δεκαετίες και προσελήφθη από αυτόν για να εργαστεί στο PayPal. Η Sequoia έχει επενδύσει και σε άλλα εγχειρήματα του Μασκ, τη SpaceX και την Boring Company. «Ο Ελον έχει επιτύχει σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους», είπε ο Μπότα κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε συνέδριο της Wall Street Journal τον Οκτώβριο.

Τι παίρνουν

Μερικοί από τους μεγαλύτερους παίκτες στη Silicon Valley είναι πλέον συνδεδεμένοι με το μέλλον του Twitter. Θα περιμένουν σημαντική απόδοση των επενδύσεών τους και η επιρροή τους διασφαλίζει ότι μπορούν να επηρεάσουν σειρά ζητημάτων. Το πώς ο Μασκ θα αποφασίσει να διευθύνει την εταιρεία, ποιους προσλαμβάνει και προωθεί και σε ποια χαρακτηριστικά και προϊόντα δίνει έμφαση θα αποκαλύψει τον ρόλο που θα παίξουν αυτοί οι επενδυτές στο νέο, ιδιωτικό Twitter. Ωστόσο, όπως υποδηλώνουν τα μηνύματα και τα δημόσια σχόλιά τους, προσπαθούν επίσης να κερδίσουν την εύνοια του Μασκ.

Οι «κολλητοί» του Μασκ

Λάρι Ελισον
Υπολογιζόμενη συμμετοχή: 1 δισ. δολάρια

Ο συνιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας λογισμικού Oracle είναι γνωστός για τις πολυτελείς δαπάνες του. Ο τιτάνας της τεχνολογίας, τον οποίο ο Μασκ λογίζει ως φίλο, αγόρασε το νησί Λανάι της Χαβάης το 2012. Νωρίτερα φέτος έστειλε μήνυμα στον Μασκ, γράφοντας: «Ελον, νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα άλλο Twitter». Ο δισεκατομμυριούχος έχει καλλιεργήσει δεσμούς με τον Ντόναλντ Τραμπ, φιλοξενώντας τον πρόεδρο το 2020 στο κτήμα του στην κοιλάδα Κοατσέλα της Καλιφόρνιας και δίνοντας εκατομμύρια σε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους και επιτροπές, σύμφωνα με τα αρχεία στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή.

Τζακ Ντόρσι
Υπολογιζόμενη συμμετοχή: 1 δισ. δολάρια

Ενας από τους συνιδρυτές και πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο Τζακ Ντόρσι μεταβίβασε την επένδυσή του στο Twitter στη νέα ιδιωτική επιχείρηση του Μασκ, διπλασιάζοντας την πίστη του στον μεγιστάνα της τεχνολογίας.

Ο Ντόρσι, ο οποίος διευθύνει τον τεχνολογικό όμιλο Block, ήταν ένας από τους πολλούς βασικούς χαρακτήρες που ενθάρρυναν τον Μασκ να ακολουθήσει το Twitter, σύμφωνα με προσωπικά μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν μέσω δικαστικών εγγράφων. Στα μηνύματα, ο Τζακ Ντόρσι είπε στον Ελον Μασκ ότι είχε προηγουμένως προσπαθήσει να τον κάνει να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά τον εμπόδισαν.

Τι παίρνουν

Από την πολιτική πειθώ μέχρι την ανεκτημένη δόξα, η πλούσια ελίτ στη Σίλικον Βάλεϊ έχει μυριάδες λόγους να συμμαχήσει με τον Μασκ – κι ίσως έχουν και πράγματα να του ζητήσουν. Πολλοί συνεργάτες του Μασκ λειτουργούν τώρα ως ένα μικρό συμβούλιο υπολοχαγών, βοηθώντας στην υλοποίηση του οράματος του Μασκ για ένα «σκληροπυρηνικό» Twitter 2.0. Ο Τζέισον Καλακάνις, παλαιόθεν συνεργάτης του Μασκ, ο οποίος βοήθησε στη συγκέντρωση κεφαλαίων και στη θερμή υποστήριξή του κατά τη διάρκεια της ταραχώδους περιόδου έως τη συμφωνία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετάβαση της εταιρείας. Και μόλις ο Μασκ μετατοπίσει την εστίασή του από το Twitter, υπάρχει και ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου.

Τράπεζες

Morgan Stanley, Bank of America, Barclays
Υπολογιζόμενη συμμετοχή: 13 δισ. δολάρια

Ενα σύνολο τραπεζών -συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley, Bank of America και Barclays- έχουν δανείσει στον Μασκ περισσότερο από το ένα τέταρτο της χρηματοδότησης – περί τα 13 δισ. δολάρια. Επειτα από την έκρηξη συμφωνιών το 2021, μετά την αβεβαιότητα της πανδημίας η εξαγορά του Μασκ παρουσιάστηκε ως δελεαστική ευκαιρία. Το τρομακτικό χρέος και οι αισιόδοξες προβλέψεις εσόδων του Μασκ «δείχνουν» αποθαρρυντικά «μαθηματικά» για την εταιρεία. Η πλατφόρμα του Μασκ θα χρειαζόταν να χρεώνει 44 δολάρια το μήνα για να ανακτήσει τη διαφημιστική αξία που δημιουργείται από το κορυφαίο τμήμα των πιο ενεργών χρηστών του στις ΗΠΑ, εάν βασιζόταν μόνο στις συνδρομές, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που εξετάστηκε από την Washington Post.

Τι παίρνουν

Αν και αυτές οι τράπεζες δεν θα έχουν την ίδια επιρροή στο Twitter, αποτελούν ισχυρό στοιχείο για τον δισεκατομμυριούχο, ο οποίος θα χρωστάει περίπου 1 δισ. δολάρια σε τόκους ετησίως. Ο Μασκ κατά καιρούς πέρυσι έθεσε επίσης περισσότερες από τις μισές μετοχές του στην Tesla ως εγγύηση για δάνεια, σύμφωνα με οικονομικές καταθέσεις, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Tesla όμως έχει υποχωρήσει περίπου κατά 65% φέτος, υπογραμμίζοντας τόσο τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τεχνολογίας σε μια καταπιεσμένη αγορά όσο και τον κίνδυνο να φορτώσει μια εταιρεία αργής ανάπτυξης όπως το Twitter με υπερβολικά χρέη. Οι τράπεζες που θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της συμφωνίας του στο Twitter θα έπαιζαν τεράστιο ρόλο εάν η εταιρεία πλησίαζε ποτέ στην κατάρρευση.

Πηγή: Washington Post

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00