Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Νέα μορφή στο site της εφημερίδας των Συντακτών

Στον αέρα βρίσκεται απο το απόγευμα το νεο site της εφημεριδας των Συντακτών. Πρόκειται για ενα εντελως διαφορετικό portal που φιλοδοξει να ενισχύσει την θέση της συνεταιριστικης εφημεριδας και στο διαδίκτυο. Εχει ενδιαφέρον το κείμενο με το οποίο ο αρχισυντακτης του νέου site υποδέχεται τους επισκεπτες του.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στη νέα μας ιστοσελίδα!

Η ανανεωμένη efsyn.gr είναι πλέον πραγματικότητα και ελπίζουμε ότι θα τη βρείτε και εσείς περισσότερο λειτουργική, αισθητικά ελκυστικότερη και ενημερωτικά με την ίδια αξιοπιστία που μας χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα.

Σε μια μεταβατική ιστορικά και πολιτικά εποχή οι προκλήσεις για τη δημοσιογραφία -και δη την ηλεκτρονική- είναι πολλές και μεγάλες. Η πραγματικότητα και η αλήθεια τείνουν να χαθούν σ’ έναν ωκεανό ψεύτικων ή κατασκευασμένων ειδήσεων, παραπληροφόρησης και απόκρυψης, καθιστώντας αναγκαία την επιστροφή της δημοσιογραφίας στις πηγές της: την έρευνα, το ρεπορτάζ, την αποκάλυψη, την εμβάθυνση και την ανάλυση.

Πάντα προς όφελος εκείνων που στερούνται φωνής ή είναι αποκλεισμένοι από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ο δρόμος, όμως, που οδηγεί σ’ αυτές τις πηγές είναι δύσβατος και ολισθηρός, καθώς τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα κατέχουν ή επηρεάζουν δραστικά μεγάλο μέρος της ενημέρωσης.

Το ίντερνετ -σ’ αντίθεση με τις προσδοκίες για απόλυτη ελευθερία της έκφρασης που είχε δημιουργήσει αρχικά- έχει αναδειχθεί σ’ ένα χώρο γενικευμένης αυθαιρεσίας, αναρχίας και παραποίησης της αλήθειας, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις. Ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατραπεί σε ένα διαρκή χείμαρρο φλυαρίας, ασημαντότητας, ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης.

Όσο δε για τους κολοσσούς που διαχειρίζονται και ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τη διανομή της πληροφορίας, όπως το Facebook και η Google, αποδεικνύουν καθημερινά ότι όχι μόνο χειραγωγούν την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και εμπορεύονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, συμβάλλοντας σε ένα Πανοπτικόν παρακολούθησης και επιτήρησης πρωτοφανών διαστάσεων και θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία.

Παράλληλα, αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη διαφήμιση, χρησιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο των εφημερίδων και των ειδησεογραφικών ιστοτόπων.
Η ηλεκτρονική ενημέρωση –όπως όλες οι καινοτομίες– ενσωματώνει τεράστιες δυνατότητες, αλλά εγκυμονεί και μεγάλους κινδύνους, καθώς βρίσκεται στα χέρια μιας νέας τάξης ανθρώπων του πλούτου, άκρως αμοραλιστών στην πλειοψηφία τους και με άκρατη δίψα για κέρδος.

Όταν η γνώση και η ενημέρωση μετατρέπονται σε απλά εμπορικά προϊόντα και τα ΜΜΕ χάνουν κάθε παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό ρόλο στο σχολείο της δημοκρατίας, τότε η τελευταία γίνεται ένα κενό κέλυφος: ένα τσόφλι μέσα από το οποίο αναδύεται ο φασισμός και ο ολοκληρωτισμός.

Όπως έχει γράψει η Ναόμι Κλάιν, «το ξόρκι του νεοφιλελευθερισμού έχει λυθεί, διαλυμένο κάτω από το βάρος  της βιωμένης εμπειρίας και ενός βουνού αποδείξεων». Σήμερα που εκατομμύρια άνθρωποι απομαγεύονται απ’ αυτό το ξόρκι, ο ρόλος της δημοσιογραφίας αποκτά έναν ακόμα πιο σοβαρό ρόλο στο πλευρό των απλών ανθρώπων που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και μια καλύτερη ζωή.

Η Εφ.Συν. και η efsyn.gr συνιστούν ένα συνεταιριστικό εγχείρημα, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα

Στο πλευρό αυτών των απλών ανθρώπων στέκονται η «Εφημερίδα των Συντακτών» και η efsyn.gr, προσπαθώντας να συμβάλλουν με τις μικρές τους δυνάμεις στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Η έγκυρη δημοσιογραφία απαιτεί χρόνο και έχει σημαντικό κόστος. Τα ρεπορτάζ, οι ανταποκρίσεις, οι έρευνες και οι αναλύσεις προϋποθέτουν έμπειρους δημοσιογράφους, υλικές υποδομές και έξοδα για να πραγματοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι η αξιοπιστία δεν μπορεί να παρέχεται δωρεάν. Εάν πιστεύουμε το αντίθετο, τότε ανοίγουμε το δρόμο στην προχειρότητα, τον κιτρινισμό, τη χειραγώγηση και την «πειρατεία» που σφετερίζεται το πνευματικό έργο των άλλων.

Χωρίς αναγνώστες που να είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν οικονομικά τον Τύπο, αυτός ο Τύπος θα σβήσει και θα μείνουμε μόνο με τις αμφιβόλου αξιοπιστίας ειδήσεις και τα fake news που διακινεί ο καθένας αυθαίρετα. Και μάλιστα θα πιστεύουμε ότι αυτό συνιστά πλουραλισμό. Όμως πρόκειται για έναν κίβδηλο πλουραλισμό, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια βαβέλ ψεμμάτων ή –πολύ χειρότερα– για μια μονοφωνική πολυφωνία, αφού τη δύναμη στη διάδοση της πληροφορίας θα έχουν εμπορικοί κολοσσοί και ύποπτοι επιχειρηματίες.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» και η efsyn.gr συνιστούν ένα συνεταιριστικό εγχείρημα, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, έχοντας εξασφαλίσει τη μέχρι σήμερα οικονομική επιβίωσή τους όχι από αδιαφανείς πηγές, (θαλασσο)δάνεια ή υπόγειες επιχειρηματικές διαδρομές, αλλά με την εργασία των συνεταιριστών τους και τις εισπράξεις από το δημοσιογραφικό μας προϊόν.

Τελικά, η ηλεκτρονική μας έκδοση άλλαξε μορφή, αλλά φιλοδοξεί να κρατήσει την αξιοπιστία που μέχρι σήμερα τη χαρακτηρίζει. Η καλύτερη απόδειξη θα είναι η δική σας στήριξη και συμβολή, με τις γνώμες, τις απόψεις και την κριτική σας.

Σας ευχαριστούμε

* Αρχισυντάκτης της efsyn.g

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00