Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Social μπάχαλο: Ο ρόλος της Εκκλησίας, ο αντιρατσιστικός νόμος και η στάση των Μητροπολιτών

Νίκος Μουρατίδης

Πότε επιτέλους θα καταλάβει η Εκκλησία ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να πάρει σαφή θέση στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα;

Τον τελευταίο καιρό έχει ενσκήψει και πάλι το θέμα της Εκκλησίας και τι ρόλο παίζει στη σύγχρονη κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΖΩ: «Αφεση αμαρτιών στους Ρώσους στρατιώτες που πεθαίνουν στην Ουκρανία υπόσχεται ο Πατριάρχης Κύριλλος».

Κι από κάτω ουρλιάζουν τα σχόλια, για το πώς τολμάει ένας εκπρόσωπος του Χριστού, ο οποίος δίδαξε αγάπη, ειρήνη, καλοσύνη, δικαιοσύνη κ.λπ., να λέει τέτοια πράγματα. Είναι σαν να ευλογεί τον πόλεμο.

▶ «Οι παπάδες συνεχίζουν το σιχαμένο έργο τους», έγραψε κάποιος και σας πληροφορώ πως ήταν το πιο ευγενικό και ήπιο σχόλιο. Στα δικά μας: όλοι εκπλαγήκαμε με τον ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη του Λυκαβηττού, ο οποίος εξαπατούσε χιλιάδες εύπιστων, αφελών ή απελπισμένων και τους έπειθε ότι κάνει θαύματα γιατί έχει έναν σταυρό με τίμιο ξύλο. Πριν από λίγο καιρό ο μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, με τη θέση που πήρε για τον βιασμό των γυναικών είχε ξεσηκώσει και πάλι ένα σωρό διαμαρτυρίες από γυναίκες – εκ των οποίων οι επτά αποφάσισαν να κινηθούν νομικά, κάνοντας χρήση του αντιρατσιστικού νόμου.

▶ «Εσύ μας κακοποιείς διπλά – τα λόγια σου χειρότερα κι απ’ τον ίδιο τον βιασμό», έγραψαν αυτές οι γυναίκες.

Ο αντιρατσιστικός νόμος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Οποιος υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την αναπηρία, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000- 20.000) ευρώ».

Πότε επιτέλους θα καταλάβει η Εκκλησία ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να πάρει σαφή θέση στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα; Γιατί άραγε η Εκκλησία κρατάει αυτήν τη στάση σιωπής από τη μία και από την άλλη κάποιοι εκπρόσωποί της χρησιμοποιούν ρητορική μίσους; Δεν καταλαβαίνει η Ιερά Σύνοδος ότι τα λεγόμενα του μητροπολίτη, ας πούμε, προκαλούν οδύνη; Δεν καταλαβαίνει ότι με το να μην τιμωρεί διάφορους ιερωμένους αποξενώνεται από τον κόσμο και την κοινωνία;

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου