Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Social μπάχαλο: Η Σρι Λάνκα, η φτώχεια και οι Ολλανδοί αγρότες

Οι λαϊκές διαμαρτυρίες απλώνονται σε όλον τον κόσμο

Νίκος Μουρατίδης

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Σρι Λάνκα , με τον κόσμο να εξεγείρεται λόγω φτώχειας και διαφθοράς, έφεραν για ακόμα μία φορά τον κόσμο αντιμέτωπο με το πρόβλημα της οικονομικής (και κοινωνικής) ανισότητας.

Η οικονομική κρίση της Σρι Λάνκα είναι εξαιρετικά σοβαρή. Η χώρα είναι χρεοκοπημένη. Ο πληθωρισμός είναι τρομακτικός. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 80%. Τον περασμένο μήνα οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 24%, οι τιμές του ντίζελ κατά 38%. Οι εικόνες των εξεγερμένων πολιτών μπορεί να αποτελούν προοίμιο μιας παγκόσμιας εξέγερσης θυμωμένων εργαζομένων.

Και σίγουρα είναι παρήγορο να βλέπεις ανθρώπους να αντεπιτίθενται σε ανίκανους, διεφθαρμένους κυβερνήτες. Το σύστημα τα έχει φτιάξει έτσι τα πράγματα που ο πλούτος έχει συσσωρευτεί σε πολύ λίγους – οι οποίοι καταδυναστεύουν τους φτωχούς, που αυξάνονται και πληθύνονται. Σήμερα η οικονομική ανισότητα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών, λέει ο ΟΟΣΑ, και προτείνει πολιτική αναδιανομής πλούτου μέσω της φορολογίας και της κοινωνικής πολιτικής, όπως και ενίσχυση της εκπαίδευσης.

Αμεσα, γιατί μεγαλώνει το χάσμα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε επίσημα ότι μπαίνει σε ύφεση. Σε ύφεση και η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Πληθωρισμός, μείωση του εισοδήματος, ανεργία, πτώση του ΑΕΠ, αρνητικοί δείκτες ανάπτυξης. Δεν χρειάζεται να είσαι μάντης ή οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι οι κοινωνίες φτωχοποιούνται με ανεξέλεγκτο ρυθμό. Επειτα από δεκαετίες ο διαχωρισμός ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς επανέρχεται με φόρα. Ο πόλεμος των τάξεων επιστρέφει και θα είναι μακρύς και αδυσώπητος.

Ηδη καταφτάνουν μαντάτα από Καναδούς φορτηγατζήδες, Ολλανδούς αγρότες, Ιταλούς οδηγούς ταξί, έως τις μαζικές διαδηλώσεις στην Αλβανία κατά της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Οι λαϊκές διαμαρτυρίες απλώνονται σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα τι γίνεται; Κάνουμε κάτι ή μπα; Οχι, ρε φίλε, κάτι κάνουμε, μη μας αδικείς… περνάμε ατελείωτες ώρες στο Instagram να δούμε τελικά αν έκανε η Τούνη unfollow τον Αλεξάνδρου, αν είναι έγκυος και ποιου είναι το παιδί ή να χαζέψουμε τον χλιδάτο γάμο της Κόνυς Μεταξά. Κάτσε καλά!

Δημοσιεύθηκε στο Secret το Σάββατο 30/7

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου