Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Social μπάχαλο: Η Θεσσαλονίκη, το ταξίδι με το τρένο και τα… ποδήλατα

Νίκος Μουρατίδης

Τι είναι αυτό το κακό με τους Έλληνες και το αυτοκίνητό τους; Δεν θέλουν να πηγαίνουν πουθενά χωρίς αυτό, και μάλιστα θέλουν να παρκάρουν έξω από κει που πάνε

Ήμασταν σε μια παρέα και κουβεντιάζοντας όλοι είπαμε πόσο μας αρέσει η Θεσσαλονίκη και πόσο ωραία έχουμε περάσει κατά καιρούς. Εριξα την ιδέα να πάμε ένα τριήμερο όλοι μαζί. Επικράτησε ενθουσιασμός.

«Και προτείνω να μην πάμε με αυτοκίνητο, να πάμε με τρένο», είπα.

Ρε φίλε, σηκώθηκαν και έφυγαν όλοι.
Τι είναι αυτό το κακό με τους Έλληνες και το αυτοκίνητό τους; Δεν θέλουν να πηγαίνουν πουθενά χωρίς αυτό, και μάλιστα θέλουν να παρκάρουν έξω από κει που πάνε. Και μετά διαβάζω ότι τα ελληνικά τρένα (ΟΣΕ) ετοιμάζουν υπηρεσίες πόρτα-πόρτα, επέκταση του δικτύου κ.λπ. Άπατο θα πάει το εγχείρημα.

Η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει σημαντικά την επιβατική κίνηση στα τρένα όλης της Ευρώπης, γιατί ο κόσμος επιλέγει αυτό το πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό μέσο για τις μετακινήσεις του, και εδώ κάνουμε ακόμη αγώνα να ξεκολλήσουμε τον Ελληνάρα από το αυτοκίνητό του.

Μια φίλη συνάδελφος μου έλεγε ότι μέχρι και στο περίπτερο πάει με το αυτοκίνητο. Σκέψου να της πεις να πάει με τα πόδια ή να πάρει ποδήλατο – που στην Ολλανδία έχουν περισσότερα ποδήλατα από αυτοκίνητα. Επανέρχομαι σε αυτό που διάβασα με τις υπηρεσίες πόρτα-πόρτα, όπου οι σιδηροδρομικές εταιρείες θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά του επιβάτη από τη στιγμή που θα αφήνει το σπίτι του έως την άφιξή του στον τελικό προορισμό. Θαύμα!

Παιδιά, είναι ευκαιρία τώρα, με όλη την κρίση στην ενέργεια και την τιμή της βενζίνης, να κάνουμε συνήθειο τη μετακίνηση με τρένο. Και να τη συνεχίσουμε αυτή τη συνήθεια και μετά την ενεργειακή κρίση, να γίνει μια σταθερή κατάσταση. Και αν τα τρένα πια είναι γρήγορα, καθαρά, με κλιματισμό, wifi κ.λπ., ας το προσπαθήσουμε. Αν οι μετακινήσεις μας γίνονται συνδυαστικά με τρένο, ποδήλατο, αυτοκίνητο και λεωφορείο, θα δείτε που και καλό στην τσέπη μας θα κάνουμε και στην υγεία μας.

ΥΓ: Μην ξεχάσω να πω ότι οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι θα μπουν στη φάση της πράσινης μετάβασης το 2027, οπότε θα παραλάβουμε τα πρώτα τρένα υδρογόνου.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00