Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Το τίμημα για το Action 24, η επιστράτευση Χαρδαλιά, τα αμορτισέρ του συντρόφου Θανάση και η επιρροή Ντογιάκου

Τα συγχαρητήρια του Μητσοτάκη στον Πλεύρη

-Χθες, ο πρόεδρος Μητσοτάκης μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή (αυτή που προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο) αναφέρθηκε εκτενώς μεταξύ των άλλων στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δίνοντας μάλιστα και συγχαρητήρια στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν το είχε αγγίξει καμία προηγούμενη ηγεσία. Απόδειξη ότι ενώ έπρεπε από τις υποχρεώσεις στους θεσμούς να έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση από το 2020 ολοκληρώθηκε με δυο χρόνια καθυστέρηση. Ο υπουργός το πίστεψε και από την πρώτη στιγμή μαζί με τον γενικό γραμματέα Μάριο Θεμιστοκλέους, που ήταν ο μόνος που είχε ασχοληθεί με το θέμα, ξεκίνησαν να το υλοποιούν και κατάφεραν να ψηφιστεί, με σωρεία θετικών για τον πολίτη διατάξεων, όπως του δωρεάν ιατρού, μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα οι αμοιβές στους γιατρούς που θα φθάνουν ετησίως και τα 60.000 ευρώ εξέπληξαν και τους ιατρικούς συλλόγους. Πλέον το υπουργείο Υγείας έχει να επιδείξει έκτος από τη διαχείριση της πανδημίας και μια τομή στην Πρωτοβάθμια, που χρόνια εμένα στα συρτάρια και σίγουρα θα είναι κεντρικό σημείο αναφοράς της κυβέρνησης έως τις εκλογές.

Τα αμορτισέρ του συντρόφου Θανάση

Άστραψε και βρόντηξε ο «άνθρωπος μαρούλι» της Κουμουνδούρου, Θανάσης Καρτερός κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Με άρθρο του στην «Αυγή», τον αποκάλεσε «χρήσιμο ηλίθιο» και «αμορτισέρ» που το προορίζουν να απορροφά τα τραντάγματα από τις λακκούβες της πολιτικής Μητσοτάκη. Μην νομίζετε πάντως, πως είναι ένα είδος τρελού του χωριού στον ΣΥΡΙΖΑ ή ότι γράφει του κεφαλιού του. Τα όσα απίστευτα έγραψε -την ώρα που ο πρόεδρος Αλέξης εκθείαζε το λαμπρό μέλλον της προοδευτικής συνεργασίας μετά τις εκλογές, με το ΚΙΝΑΛ βεβαίως, βεβαίως-, αποτελούν απότοκο μιας συζήτησης σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών που είχε προηγηθεί στην Κουμουνδούρου. Σε αυτήν, στέλεχος με βαρύνουσα γνώμη εκτίμησε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι μετά τις εκλογές ο Ανδρουλάκης να τα βρει με τον Μητσοτάκη, παρά να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, άλλο στέλεχος εκτίμησε ότι η συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα γίνει από το πρώτο κιόλας γύρο, καθώς ο Ανδρουλάκης θα έχει κερδίσει το μάξιμουμ των ποσοστών του, με αυξημένη συνεπώς διαπραγματευτική ικανότητα, δεν θα περιμένει το δεύτερο γύρο με ενισχυμένη αναλογική, από τον οποίο θα βγει αποδυναμωμένος. Κι έτσι, αφού ζυμώθηκαν με τα σενάρια-σκέτη καταστροφή για τα όνειρα εξουσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ-, ανάλαβε ο σύντροφος Θανάσης να κάνει την βρόμικη δουλειά.

Κοντά σε συμφωνία για το Action24 οι «Μπάκοι»

-Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται οι επαφές των Μπακοκαϋμενάκηδων με τον ιδιοκτήτη του Action24 Διονύση Παναγιωτάκη. Η σχετική πληροφορία που προέρχεται από αξιόπιστη πηγή θέλει τον καναλάρχη και θεατρικό επιχειρηματία, να έχει έρθει σε αρχική συμφωνία με τους δύο εφοπλιστές. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος και το μόνο που μένει είναι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στο ύψος του τιμήματος. Από απ αυτά που φτάνουν στα αυτιά μου, η απαίτηση Παναγιωτάκη, κινείται πέριξ των 9 εκατ. ευρώ.

Η απογοήτευση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

-Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που προσδοκούσαν να κάνουν θόρυβο με αφορμή ερώτησή τους προς την Κομισιόν για τα κατορθώματα της κ. Τουλουπάκη και άλλων σχετικά με την υπόθεση Novartis. Τι διαβάζουμε στο σχόλιο των ευρωβουλευτών για την απάντηση της Κομισιον; Πως «η Κομισιόν αποφεύγοντας να πάρει θέση για τις διώξεις των εισαγγελικών λειτουργών κατά της Διαφθοράς, (Τουλουπάκη και των άλλων δύο Εισαγγελέων), επαναλαμβάνει την ανησυχία της για τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP)». Ένα «ναι μεν αλλά», δηλαδή, όπως διαβάζει κανείς το σχόλιο των ευρωβουλευτών. Όμως, η ανάγνωση και μόνο της απάντησης της Κομισιόν για το συγκεκριμένο θέμα δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις: «Η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε μεμονωμένες ποινικές, αστικές ή διοικητικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων ή άλλων εθνικών αρχών. Η ανάλυση των πραγματικών περιστατικών και η εκδίκαση των επιμέρους υποθέσεων υπάγονται στην αρμοδιότητα των εθνικών δικαστηρίων, και εν προκειμένω του ελληνικού δικαστικού συστήματος». Συνεπώς, η Κομισιόν όχι μόνο δεν αποφεύγει να πάρει θέση, αλλά δεν αφήνει σκιά για τη μη εμπλοκή της σε εθνικές δικαστικές υποθέσεις. Απλώς, η θέση αυτή δεν συνάδει με τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ…

Στο ψηφοδέλτιο του Νότου ο Χαρδαλιάς

-Περισσότερο από βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή του υφυπουργού Αμύνης Νίκου Χαρδαλιά στο ψηφοδέλτιο του Νότου της Αθήνας. Οι δημοσκοπήσεις, που τον δείχνουν στην πρώτη τριάδα, φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό την απόφαση του προέδρου Κυριάκου, ο οποίος έχει καταλήξει στην στρατηγική της «επιστράτευσης» όλων όσων καταγράφουν εκλογική δυναμική. Ένα από αυτά τα στελέχη είναι και ο Χαρδαλιάς, που είναι αλήθεια ότι θα προτιμούσε να διεκδικήσει μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Οικουμενική στήριξη σε Ντογιάκο

-Σας έγραφα προ ημερών για το ορατό ενδεχόμενο να προταθεί ο αντιεισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος για τη θέση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Με αφορμή το σχετικό σχόλιο, άρχισα να γίνομαι αποδέκτης διάφορων (παρασκηνιακού επιπέδου) πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός, δείχνει να διευρύνει εντός και εκτός Δικαστικού Σώματος την επιρροή του. Μάλιστα έχει εντυπωσιάσει ακόμη και τους παραδοσιακούς εχθρούς του, οι οποίοι βλέπουν ετερόκλητες δυνάμεις να συσπειρώνονται στο πρόσωπό του. Αν υπήρχε τρόπος να γίνει μια δημοσκόπηση, ο Ντογιάκος (που ξέρει να κάνει και εκλογές) θα έβγαινε πρώτος με διαφορά στον Άρειο Πάγο. Βλέπετε, εκτός από καλός εισαγγελέας, υπήρξε και ακόμη ικανότερος συνδικαλιστής.

Ο Ενρία και το μαξιλάρι ρευστότητας

-Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία για το διοικητικό συμβούλιο του Supervisory Board του SSM που θα φιλοξενηθεί στην ΤτΕ σήμερα. Όσοι αναμένουν «δώρα» στις ελληνικές τράπεζες για διευκολύνσεις στη δημιουργία των μαξιλαριών ρευστότητας που υποχρεούνται να σχηματίσουν στο πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων για κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), ας μην περιμένουν. Όχι μόνο γιατί το αντικείμενο της επίσκεψης Ενρία δεν είναι οι ελληνικές τράπεζες, αλλά γιατί αντικείμενό του επίσης δεν είναι οι ρυθμίσεις για το MREL. Αυτά τα χειρίζεται το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, ή αλλιώς SRB, και η πρόεδρός του Έλκε Κένινγκ.

Ένα «δώρο» την κατάλληλη στιγμή

-Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όχι μόνο έχει πέσει σε απανωτές κρίσεις που ευνοούν και επιβάλουν κυβερνητικές παροχές, αλλά επίσης ξέρει καλά τι ζητούν οι ψηφοφόροι και πότε πρέπει να το σερβίρει. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί κάποια πουλάκια μου τιτίβισαν ότι αυτή η υπογραφή της απόφασης να δοθεί στους απολυμένους των υπό εκκαθάριση τραπεζών το υπολειπόμενο 20% των αποζημιώσεών τους ήταν τετελεσμένο από τον Δεκέμβριο του 2020. Τότε, το υπουργείο είχε ανακοινώσει την πλήρη αποκατάσταση των εργαζομένων στις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές τράπεζες και την αύξηση του ποσοστού της προνομιακής ικανοποίησης των πρώην εργαζομένων στα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα στο 80%.

-Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε συγκεντρώσει το σύνολο των ποσών για το 100% των αποζημιώσεων από τις εκποιήσεις που είχε κάνει. Αλλά o υπουργός Οικονομικών κράτησε στο «συρτάρι» το 20% για… ώρα ανάγκης. Έστω και με καθυστέρηση, πάντως, 9.901 δικαιούχοι θα λάβουν συνολικά 47.379.000 ευρώ. Από την πρώην Αγροτική Τράπεζα 5.516 δικαιούχοι θα μοιραστούν 30.174.000 ευρώ. Το ποσό των 2.635.000 ευρώ θα δοθεί σε 1.031 πρώην εργαζόμενους της Probank, 342.000 ευρώ σε 155 δικαιούχους της πρώην Πανελλήνιας Τράπεζας, 13.532.000 ευρώ σε 2.987 πρώην υπαλλήλους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και 696.000 ευρώ σε 212 δικαιούχους της πρώην FBB.

! To χαρτοφυλάκιο Frontier II ετοιμάζει πυρετωδώς η Εθνική Τράπεζα και απ’ ό,τι ακούω, έχει «κλείσει» προτιμητέο servicer την doValue. Μετά το Frontier I (που έχει πάρει η doValue), η Εθνική μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της σε 2,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Περίπου το 40% αυτών είναι ρυθμισμένα δάνεια με καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών, τα οποία εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησής τους.

Το cloud ανακαλύπτουν οι ελληνικές τράπεζες

-Σημαντικό μέρος των βασικών επιχειρησιακών λειτουργιών τους σχεδιάζουν να περάσουν στο cloud οι τράπεζες τα επόμενα 2 – 5 χρόνια. Πολλές τράπεζες αξιοποιούν το cloud για υπηρεσίες όπως το mobile και το internet banking ή στην τηλεργασία. Ωστόσο, οι περισσότερες βασικές λειτουργίες τους εξακολουθούν να βασίζονται στην παλαιότερη mainframe τεχνολογία. Που σημαίνει ότι βασικά τραπεζικά προϊόντα στηρίζονται σε κώδικα που γράφτηκε πριν από δεκαετίες, ενώ δεν μπορούν να υποστηριχθούν νέα προϊόντα. Η μετάβαση στο cloud θα απαιτήσει και επενδύσεις, αλλά και ταλέντα που οι τράπεζες θα αναζητήσουν στην αγορά. Σχετική έρευνα της Accenture διαπιστώνει ότι το 77% των τραπεζών αναμένει να αποσβέσει την επένδυση στο cloud εντός 18 μηνών. Για να τρέξουν τις ψηφιακές υπηρεσίες τους στο cloud, οι τράπεζες, λέει η Accenture, θα έχουν μεγάλη ζήτηση για προσωπικό με δεξιότητες σχετικές με την κυβερνοασφάλεια (47%) και τις λύσεις cloud (46%), συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας σχεδιασμού εικονικών υποδομών, πλατφορμών και εφαρμογών βασισμένων σε cloud για μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία.

 

Από την στήλη “Big Mouth” του Powergame.gr

Δείτε επίσης

MediaNews

Διαδραστικό ρόλο στην εκπομπή θα έχουν και οι τηλεθεατές, καθώς θα μπορούν μέσω poll να συμμετέχουν.

MediaNews

«Θα έπρεπε να έχουμε ασχοληθεί με τον ΟΣΕ. Οι καημένοι οι εργαζόμενοι τα λένε χρόνια», σημείωσε η Τατιάνα Στεφανίδου.

Εφημερίδες

Τι έγραψε η στήλη «Πράκτωρ» των Παραπολιτικών.

MediaNews

Στην έναρξη της εκπομπής «Καλό μεσημεράκι», ο Νίκος Μουτσινάς έκανε γνωστό πως του χρόνου δεν θα κάνει εκπομπή.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή-απόδοση του περιεχομένου του ιστοτόπου, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλου, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © 2023 Media.gr - Ταχ. Διεύθυνση: Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 188, 17671, Καλλιθέα Αττικής, Τηλ: 2111091100
Μέλος του
Media Member