Connect with us

Hi, what are you looking for?

Marketing

Είναι ασφαλές Whatsapp; ποιος messenger είναι ασφαλέστερος για τους χρήστες

Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με τη νέα πολιτική απορρήτου του Whatsapp. Η Anna Larkina, senior researcher στην Kaspersky, σχολιάζει αναφορικά με τους νέους αυτούς κανονισμούς: «Τίποτα δεν είναι πραγματικά δωρεάν και, δυστυχώς, το τρέχον επιχειρηματικό μοντέλο για δωρεάν υπηρεσίες σημαίνει ότι, ουσιαστικά, πληρώνουμε με τα δεδομένα μας. Τα κοινωνικά δίκτυα, ορισμένοι messengers και μηχανές αναζήτησης κερδίζουν χρήματα από τη διαφήμιση, και όσο πιο εξατομικευμένα είναι τόσο το καλύτερο. Στην πραγματικότητα, το Facebookκαι άλλες εταιρείες το κάνουν αυτό μέσω των υπηρεσιών τους τα τελευταία χρόνια. Τα καλά νέα είναι ότι: 1) Οι πε

ρισσότερες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του Facebook, είναι διαφανείς σχετικά με τις πολιτικές τους και 2) Το WhatsApp δεν διαβάζει τις συνομιλίες σας, επειδή περιλαμβάνει end-to-end κρυπτογράφηση. Το μόνο που εντοπίζει είναι τεχνικές πληροφορίες και πληροφορίες λογαριασμού».

«Προχωρώντας προς τα εμπρός, η ενσωμάτωση Facebook και WhatsApp θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι χρήστες θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιο επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών είναι άνετοι και ποιες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων προτιμούν. Ευτυχώς, υπάρχει μια ποικιλία από εναλλακτικές πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων και προς το παρόν οι χρήστες μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους τι είναι καλύτερο για τους ίδιους», καταλήγει. 

 

Ποιος messenger, όμως, είναι ασφαλέστερος για τους χρήστες; Ο Victor Chebyshev, mobile threatresearcher στην Kaspersky, αναφέρει: «Οι περισσότερες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων σήμερα είναι σχετικά ασφαλείς, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση κατά την αποστολή μηνυμάτων. Στο iOS, αυτό το γεγονός καθιστά τέτοιες εφαρμογές πραγματικά αξιόπιστες. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι ο χρήστης ενδέχεται να αντιμετωπίσει επίθεση στη συσκευή ή απόπειρα επιθέσεων από εισβολείς. Γι’ αυτό, στο Android, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική, καθώς, για παράδειγμα, υπάρχει μια ενσωματωμένη Υπηρεσία Προσβασιμότητας (Accessibility Service). Είναι γνωστό ότι εισβολείς έχουν εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες αυτής της υπηρεσίας προκειμένου να συλλέξουν δεδομένα χρηστών. Συγκεκριμένα, πέρυσι, ανακαλύψαμε stalkerware που θα μπορούσε να λάβει το κείμενο των εισερχόμενων και εξερχόμενων μηνυμάτων από τους messengersχρησιμοποιώντας αυτήν την τυπική λειτουργία».

Γι’ αυτό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας, συνιστούμε στους χρήστες φορητών συσκευών να τηρούν τους ακόλουθους κανόνες:

  • Μην κάνετε λήψη messengers και άλλων προγραμμάτων από πηγές τρίτων. Χρησιμοποιήστε μόνο επίσημα marketplaces εφαρμογών.
  • Εάν είναι δυνατόν, εξοικειωθείτε με τη συμφωνία χρήστη. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο προγραμματιστής της εφαρμογής προειδοποιεί ανοιχτά ότι ενδέχεται να μοιράζεται δεδομένα χρηστών με τρίτα μέρη.
  • Μην ακολουθείτε ύποπτους συνδέσμους από μηνύματα, ακόμα κι αν σας έχουν σταλεί από τους φίλους σας.
  • Χρησιμοποιήστε λύσεις ασφαλείας όταν είναι δυνατόν στις φορητές συσκευές σας.
  • Δώστε προσοχή ποια δικαιώματα ζητούν οι ληφθείσες εφαρμογές. Εάν η ζητούμενη άδεια δεν είναι απαραίτητη για την πλήρη λειτουργία της εφαρμογής, τότε υπάρχει λόγος να είστε προσεκτικοί. Για παράδειγμα, η εφαρμογή φακού σαφώς δεν χρειάζεται πρόσβαση στο μικρόφωνο.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00